Геращенко пояснила, чому в законопроекті про реінтеграцію Крим і Донбас розділені

Геращенко пояснила, чому в законопроекті про реінтеграцію Крим і Донбас розділені

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що в президентському законопроекті про реінтеграцію розділені Крим і Донбас, оскільки методологія повернення цих територій буде різною.

Про це вона написала у Facebook.

"Чому в законі розділені питання Криму і Донбасу? Ми однаково боремося за повернення Донбасу і Криму, але навіть в міжнародному праві ситуація з цими вкраденими українськими територіями визначається різною термінологією: Крим анексований, на Донбасі повзуча анексія, росіяни відмовляються визнати там свою присутність. Методологія повернення цих територій також буде різною, це очевидно", - написала Геращенко.

Вона також пояснила, що потрібно законодавчо зафіксувати російську присутність на Донбасі, виділити в один блок, що є спільного в ситуаціях з Кримом і Донбасом (порушення прав людини окупантами, рівне ставлення України до громадян, які в окупації) і виокремити те, що відрізняє.

Зокрема, за словами Геращенко, відмінностями є "застосування військової компоненти на Донбасі, де продовжується терор росіян і контрольованих ними банд".

Вона додала, що над доопрацюванням цих норм нардепи працюватимуть наступного тижня.

"І тут я відкрита до співпраці й обговорення з усіма", - зауважила Геращенко.

Читайте також: РФ має повернути Україні Донбас і Крим - посол США в Росії

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 6 жовтня підтримала у першому читанні законопроект № 7163  "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

Згідно із пояснювальною запискою, проект закону визначає правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як тимчасово окупованої території України, а також мету та засоби державної політики із забезпечення державного суверенітету України над цими територіями, особливості реалізації й захисту прав громадян України, які там проживають.

Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частин території України стала одним із наслідків збройної агресії РФ проти України.

У документі також констатується, що Україна не визнає злочинне загарбання Росією частини своєї території та зазначається, що РФ "ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території.

У прикінцевих положеннях законопроекту відзначається, що закон діятиме без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Росією територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та заходів, спрямованих на повне відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаному кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-