Венеціанська комісія - за антикорупційний суд в Україні, але законопроекти

Венеціанська комісія - за антикорупційний суд в Україні, але законопроекти "підкачали"

Укрінформ
У п’ятницю, 6 жовтня, Венеціанська комісія на пленарному засідання надала висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого Законом "Про судоустрій і статус суддів". 

Про це Укрінформу повідомили у Венеціанській комісії.

Законом запропонований перехід України до триланкової судової системи та створення Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції. Також передбачено, що у відношенні Вищого антикорупційного суду має бути ухвалений окремий закон.

Наразі на розгляд парламенту внесені два законопроекти № 6011 (авторства Оксани Сироїд та Івана Крулька) та 6529 (авторства Сергія Алєксєєва). Венеціанська комісія критично висловилася щодо обох законопроектів, відзначивши, що законопроект Алєксєєва передбачає створення окремих палат, а не окремого суду, в той час як законопроект Сироїд та Крулька викликає сумнів щодо його відповідності Конституції та політизує процес призначення суддів, що суперечить принципу незалежності судової влади.

Читайте також: Експерти розкритикували винятковий порядок призначення до Антикорупційного суду

Експерти Венеціанської комісії позитивно оцінили хід у країні судової реформи та підтримали ініціативу Президента щодо створення в Україні Антикорупційного суду, зазначивши, що "ця реформа чітко спрямована на побудову української судової системи у відповідності до стандартів Ради Європи та забезпечення в Україні верховенства права".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-