Експерти розкритикували винятковий порядок призначення до Антикорупційного суду

Експерти розкритикували винятковий порядок призначення до Антикорупційного суду

Укрінформ
Винятковий порядок відбору та призначення суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС) порушуватиме конституційні гарантії незалежності суддів.

Таку думку висловили експерти - завідуючий кафедрою теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету Василь Лемак і суддя Конституційного суду України у відставці Іван Домбровський – у висновку щодо деяких аспектів конституційності створення антикорупційних судів в Україні, повідомляє «Юридическая практика».

«В експертному висновку, зокрема, йдеться про те, що встановлення для суддів ВАС будь-яких не передбачених Основним Законом винятків щодо порядку їх відбору та призначення порушуватиме конституційні гарантії незалежності суддів, єдності загального статусу суддів загальних судів, в результаті чого Вищий антикорупційний суд набуде характеру надзвичайного суду, створення якого заборонено Конституцією України», - йдеться в повідомленні.

Відзначається також, що Вищий суд з питань інтелектуальної власності, слідом за яким в Україні має з'явитися й інша вища спеціалізована інстанція - ВАС - вищими судами можна вважати лише номінально, адже вони повинні діяти як суди першої інстанції з розгляду окремих категорій справ.

Водночас для появи ВАС належить створити відповідну нормотворчу основу: в пункті 16 прикінцевих та перехідних положень нової редакції профільного суддівського закону встановлено, що ВАС створюється і проведення конкурсу на посади суддів у цьому суді оголошується протягом 12 місяців з дня набрання чинності законом, який визначає спеціальні вимоги для суддів цієї інстанції. Отже, точкою відліку річного терміну для створення нового суду буде прийняття спеціального закону.

З повним текстом експертного висновку можна ознайомитися тут.

Читайте також: Судова реформ: НАБУ просить Порошенка ветувати зміни до Кримінального кодексу

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв анонсував надання Європейською комісією "За демократію через право" (Венеціанська комісія) рекомендацій до законопроекту про створення антикорупційного суду 6 жовтня.

У вересні Президент Петро Порошенко заявив, що процес створення антикорупційного суду може забрати півтора-два роки, тому доцільно спочатку створити антикорупційну палату, яка змогла б розпочати роботу вже наступного місяця. Він також зазначив, що антикорупційні суди є далеко не у всіх країнах, а ті держави, де вони функціонують, не демонструють значних успіхів у боротьбі з корупцією.

Пізніше, 4 жовтня, Порошенко заявив, що готовий внести законопроект про створення антикорупційного суду в Україні, але виступає за паралельне формування антикорупційної палати у Верховному суді.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за результатами саміту Україна-ЄС в липні цього року заявив, що Євросоюз не наполягає на створенні спеціалізованого антикорупційного суду в Україні і як проміжний варіант згодний на антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-