Законопроект про Донбас: комітет ВР пропонує вилучити згадку про “Мінськ”

Законопроект про Донбас: комітет ВР пропонує вилучити згадку про “Мінськ”

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони запропонував замінити згадку про Мінські домовленості у президентському законопроекті “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” на положення резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комітету у четвер, повідомляє  кореспондент Укрінформу.

“Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України – члени Комітету зазначили, що необхідно у частині першій статті 7 проекту Закону зняти згадку про положення Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року, які сприяють визнанню самопроголошених республік на території України”, - йдеться у висновках комітету.

З огляду на зазначене, члени Комітету запропонували у частині першій статті 7 законопроекту слова “Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року” замінити словами “Резолюції Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у зв’язку з російською збройною агресією проти України в Донецькій та Луганській областях”.

Читайте також: Особливий статус ОРДЛО: Комітет погодив доопрацьований проект Порошенка

Секретар комітету Іван Вінник у розмові з журналістами зауважив, що такий варіант є компромісним, оскільки в такому разі у законопроекті немає згадки про ватажків бойовиків "навіть у контексті". Він зазначив, що така поправка буде зачитана у сесійній залі.

"Комітет запропонував ухвалити законопроект у першому читанні, бо є дискусійні питання... І вимога комітету, щоб у першому читанні він був прийнятий саме у такій редакції", - сказав Вінник.

Як повідомлялося, за результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України президентський законопроект “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Також Комітет прийняв рішення про утворення робочої групи Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони з доопрацювання цього законопроекту  “з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до другого читання”.

Як відомо, у поданому Президентом законопроекті “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” частина перша статті 7 представлена у такому вигляді: “Під час здійснення органами державної влади України, їх посадовими особами політико-дипломатичних заходів із відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-