Фріз: Закон про реінтеграцію Донбасу називає все своїми іменами

Фріз: Закон про реінтеграцію Донбасу називає все своїми іменами

Укрінформ
Прийняття Радою президентських законопроектів по Донбасу не лише створюють передумови для реінтеграції Донбасу на умовах України, а й закладуть підвалини для активізації геополітичного дипломатичного наступу на РФ.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз (фракція "БПП”).

“Якщо в деталях, то законопроект називає все своїми іменами і вводить вперше в Україні чіткі дефініції: тимчасова окупація РФ територій Донбасу; діяльність збройних сил та інших військових формувань РФ; окупаційна адміністрація РФ. Це не прості слова – це визнання на законодавчому рівні реального стану речей. І це дуже важливо з багатьох причин. Назву дві основних. Перша: ми створюємо передумови для ефективного процесу реінтеграції Донбасу на умовах України. Друга: ми закладаємо підвалини для активізації геополітичного дипломатичного наступу на РФ”, - наголосила Фріз.

За її словами, законопроект вкрай важливий для України на геополітичному рівні. “І Україна, і її західні партнери втомилися від інформаційно-дипломатичних кульбітів РФ. Я говорю про намагання створити ілюзію самоврядності окупованих територій, наявності в них демократичних процедур, права на самовизначення. Законопроект ставить на цьому крапку. Це дуже важливо за умови того як РФ інформаційно намагається використати локальні дезінтеграційні процеси в ЄС (Каталонія, Шотландія) і прив’язати їх до Донбасу. Тепер цей номер не пройде”, - заявила нардеп.

Вона зазначила, що законопроект чітко визначає суб’єкт агресії проти України — РФ. “Кремль постійно намагається “вибити” своїм найманцям статус окремого суб’єкту. Ми не збираємося гратися в ці ігри. Режисер і виконавець війни знаходиться в Кремлі. І ми фіксуємо це законодавчо. А це означає, що РФ не зможе виступати у якості посередника, чи “миротворця”. Тобто ми ставимо законодавчий запобіжник на “Придністровський сценарій”. В Україні все буде по іншому, тут не буде замороженого на десятиліття конфлікту”, - додала Фріз.

Вона також вказала на те, що законопроект не містить компромісів, які намагався нав’язати Україні Кремль: “Документ посилається на 51 статтю статуту ООН і фіксує право України на самооборону. Це дуже важливо – мова не йде про сепаратизм чи якийсь натяк на нього, мова йде про інтервенцію”.

Читайте також: Комітет ВР підтримав законопроект Порошенка про державний суверенітет на Донбасі

Крім того, на її переконання, законопроект стане “відправною точкою для подальших дій України щодо окупованої частини Донбасу”. За словами Фріз, голосування по документу дозволить “чітко побачити хто є “свій”, а хто “чужий”, хто стоїть на позиціях України, а хто розділяє думку агресора”.

Фріз підкреслила, що цей законопроект, як “кістка в горлі” для Кремля, адже не вкладається в стратегію Росії щодо Донбасу. “Дуже прикро, але подібну “проросійську” позицію розділяють й українські політики. Мені здається, що цей документ стане лакмусовим папером для багатьох політиків, які намагаються демонструвати патріотизм, тримаючи камінь за пазухою”, - додала вона.

Нардеп також наголосила, що це не Україна вибрала війну, а Кремль нав’язав її українському народові.

“Росіяни та їх найманці сьогодні говорять, що Україна вибрала війну в регіоні. Мушу сказати, що війну вибрав та нав’язав Україні Кремль. Ми ж вибираємо єдиний можливий шлях – шлях перемоги. Донбас буде українським і законопроект створює передумови для того, щоб це стало можливим. В Кремлі бояться реалізації “хорватського сценарію” в Україні. Я думаю ми зможемо створити власний “український сценарій”, який буде не менш ефективним, ніж хорватський”, - написала Фріз.

Як  повідомлялося, у четвер у Верховній Раді запланований розгляд включення до порядку денного 2 законопроектів Президента Петра Порошенко, яким надано статус невідкладних, - “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей” та  “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”, а також альтернативного до нього депутатського законопроекту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-