Законопроект про відновлення Донбасу визначить АТО як самооборону - Ірина Луценко

Законопроект про відновлення Донбасу визначить АТО як самооборону - Ірина Луценко

Укрінформ
У законопроекті про відновлення Донбасу Росію буде визначено як агресора.

Про це заявила у понеділок на брифінгу народний депутат від БПП, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, інформує прес-служба БПП.

"В законопроекті визначено Росію як агресора. Також визначено, відповідно до 51-ї статті статуту Організації Об’єднаних Націй, що наші дії будуть оцінені не як антитерористична операція, а як самооборона держави, що дає можливість вводити війська, застосовувати збройні формування в будь-який період на невизначений термін, доки самооборона буде відбуватися", – зазначила Луценко.

Крім того, за її словами, "вводяться повноваження Президента на розгляд ВР" щодо можливості введення надзвичайного, воєнного стану. 

"Додаткові повноваження надаються Міністерству з реінтеграції Донбасу на тимчасово окупованих територіях. Вводиться об’єднаний штаб, механізми, які дадуть можливість реінтегрувати і поступово повернути інфраструктуру, майно, землі у власність України", - додала Луценко.

Парламентарій додала, що після включення до порядку денного зазначеного законопроекту у ВР відбудеться широке обговорення основних положень.

Вона повідомила, що законопроект про стратегію відновлення територіальної цілісності України та звільнення Донбасу буде зареєстрований до четверга. 

Читайте також: У місії ОБСЄ яскраво виражені "друзі Росії". Тимчук назвав країни

Раніше Укрінформ з посиланням на високопоставленого чиновника, причетного до розробки документа, повідомляв, що робота над законопроектом "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей" завершена. Цього тижня тижня очікується його внесення на розгляд до Верховної Ради. За словами співрозмовника агентства, можливо, суб’єктом законодавчої ініціативи виступить Президент України

Законопроект визначає нові правові рамки щодо тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей. Серед його ключових положень - те, що Росія на законодавчому рівні визначається агресором, який окупував частину територій сходу України. Вводиться термін "російська окупаційна влада". У законопроекті також визначається, що всі "нормативні акти", ухвалені цією російською окупаційною владою, є недійсними, також забезпечується право власності громадян окупованих територій.

Крім того, з огляду на нові реалії, формат нинішньої антитерористичної операції буде змінений на інший правовий режим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-