Україна не звертатиме увагу на

Україна не звертатиме увагу на "освітню" істерику Держдуми РФ – Порошенко

Укрінформ
Україна не звертатиме увагу на істеричні заяви Держдуми Росії з приводу нового українського закону про освіту, однак з європейськими партнерами та сусідами проведе дискусію та роз’яснення.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з працівниками освіти у Києві у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, ми не маємо і не будемо звертати уваги на істеричні заяви Державної думи Росії, яку давно прозвали тюрмою народів. Із якої ми вирвалися і, я наголошую, ніколи не повернемося. Там, пригадайте Шевченка, "на всіх язиках все мовчить, бо благоденствує", - зазначив він.

Водночас Порошенко наголосив, що потрібно докласти чимало зусиль, щоб роз’яснити позицію України європейським партнерам, насамперед сусідам: "Довести їм та всім європейським структурам, що мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам".

Президент України додав, що в цій дискусії важливо чути одне одного. "І дуже важливо, щоби в цій дискусії ми чули один одного: ми їх чули, але й вони – обов’язково чули нас. Новий закон про освіту повинен не віддалити нас від Європи, ні в якому разі, а навпаки – наблизити", - зазначив він.

Читайте також: Порошенко: Ми не могли не посилити роль української мови у школі

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Водночас у ряді країн, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Україна направила на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-