Хорватія запропонувала Україні допомогу у втіленні Мінських угод

Хорватія запропонувала Україні допомогу у втіленні Мінських угод

Укрінформ
Хорватія готова поділитися із Україною своїм досвідом реінтеграції раніше окупованих територій.

Із такою пропозицією з трибуни Генеральної асамблеї ООН виступив прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, передає кореспондент Укрінформу.

«Однією із найбільш успішних миротворчих місій була UNTAES – Тимчасова адміністрація ООН для Східної Славонії, яка закінчилася у січні 1998 року мирною реінтеграцією наших раніше окупованих територій. Ми пропонуємо це унікальне ноу-хау та свій величезний досвід у якості корисного додаткового внеску в зусилля міжнародної спільноти у подібних випадках, таких, як імплементація Мінських угод в Україні, де ми можемо провести багато паралелей», - сказав Пленкович.

Читайте також: Хорватія допоможе з реабілітацією постраждалих в АТО

Він нагадав, що Хорватія була реципієнтом безпекової допомоги, у тому числі кількох місій ООН.

«Хорватія готова допомогти іншим у постконфліктному переході своїм досвідом у примиренні й розбудові довіри», - наголосив прем'єр-міністр.

Нагадаємо: Тимчасова адміністрація Організації Об'єднаних Націй для Східної Славонії, Барані та Західного Срема (UNTAES) – це колишня місія ООН з підтримання миру в східній частині Хорватії у 1996-1998 рр. UNTAES було створено після підписання Ердутської угоди між хорватським урядом та представниками сербів.

Читайте також: Україна вивчає хорватський досвід повернення територій - Ірина Геращенко

Місія розпочалася 15 січня 1996 і мала тривати один рік, впродовж якого її представники повинні були стежити за демілітаризацією цих районів та забезпеченням мирної реінтеграції території до складу Хорватії. Військова і цивільна місія складалась із трохи більше 4800 солдатів, понад 400 поліцейських і 99 військових спостерігачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-