Як перетворити

Як перетворити "путінські ідеї" на реальну миротворчу місію - поради Пайфера

Укрінформ
Українським дипломатам слід узгоджувати зусилля з колегами із західних країн, аби досягти ухвалення рішення про відправлення миротворчої місії ООН на тимчасово окуповані території Донбасу.

Про це написав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у статті для видання The National Interest.

"Українським дипломатам варто узгоджувати зі своїми американськими, британськими, французькими та шведськими колегами в Раді безпеки питання по тому, як найкраще перетворити пропозицію Путіна на мандат миротворчих сил, які сприятимуть встановленню миру", - зазначив колишній посол США в Україні.

Пайфер також висловив свою підтримку ідеї розгортання миротворчих сил ООН на всій тимчасово окупованій території.

"Сили ООН, призначені діяти на всій території Донбасу, могли б забезпечити припинення вогню та вилучення важкої зброї, що передбачає Мінськ-2. Вони могли б захистити українсько-російський кордон та стримувати потік зброї та бойовиків з Росії на Донбас. Вони могли б забезпечити безпеку представників ОБСЄ, які здійснюють моніторинг виконання Мінська-2 (але це має бути лише одним із визначених для них завдань)", - написав Пайфер.

За його словами, розміщення миротворців на Донбасі також могло б створити умови для надання гуманітарної допомоги.

"Все це буде добре для населення Донбасу, для України та для Росії, за умови, що Москва хоче врегулювання", - зазначив Пайфер.

Він також вказав, що не особливо вірить у те, що нині РФ шукає варіанти виходу з конфлікту на сході України.

"Дехто вбачає в пропозиціях Путіна можливість того, що Кремль шукає вихід з трясовини Донбасу. Можете вважати мене скептиком, але я був би щасливим помилятися", - написав Пайфер.

Колишній посол, а нині старший науковий співробітник Інституту Брукінгса, Пайфер вказує на існування суперечностей у деклараціях російських посадовців, зокрема Путіна, та реальних діях, які не дають особливих підстав вірити заявам щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Читайте також: Розгляд в ООН питання про миротворців на Донбасі надзвичайно важливий - Гройсман

Як повідомлялося, представник України в ООН Володимир Єльченко поінформував, що Президент України Петро Порошенко на Генасамблеї ООН 20 вересня порушить питання щодо запровадження миротворчої місії на Донбасі. За його оцінкою, процес буде тривалим і затягнеться "щонайменше і наступного року". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-