Клімкіну доручили роз'яснити Євросоюзу закон

Клімкіну доручили роз'яснити Євросоюзу закон "Про освіту"

Укрінформ
Закон "Про освіту" дозволяє повноцінно розвиватися мовам національних меншин і забезпечує доступ до їх вивчення. 

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів під час ознайомлення зі звітом щодо виконання капітального ремонту ділянки дороги Н-01 Київ-Знам'янка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Закон "Про освіту" якраз дає можливості забезпечити нормальний доступ до мов національних меншин, а з іншого боку - надати нові можливості для розвитку нашої рідної української мови", - сказав Гройсман.

Він повідомив, що уже дав доручення міністрові закордонних справ та міністрові освіти і науки провести спільну зустріч з керівником Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти та послами країн Європейського Союзу, щоб пояснити їм деталі закону.

"Вчора я дав доручення міністру закордонних справ, міністру освіти, звернувся з проханням, щоб у зустрічі взяв участь керівник Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, щоб вони разом зібралися і провели зустріч з послами країн Європейського Союзу. І абсолютно повністю пояснити деталі закону, які механізми будуть працювати. Я думаю, що всі питання буде врегульовано", - наголосив прем'єр.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада України 255 голосами ухвалила новий Закон України "Про освіту". Серед інших питань законом врегульовується і питання мови освіти.

Закон "Про освіту" передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5 класу діти з національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання однієї чи кількох дисциплін також мовою цієї нацменшини.

На сьогодні, згідно з офіційною статистикою, в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тисяч дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет.

Читайте також: Угорщина поскаржилася в ОБСЄ, ООН і ЄС через український закон про освіту

Як відомо, протест з приводу ухвалення Закону "Про освіту" висловили офіційні органи Угорщини, Румунії, Польщі та Молдови.

За повідомленнями ЗМІ, Угорщина також заявила про намір блокувати ініціативи України в міжнародних організаціях. Президент Молдови Ігор Додон закликав Україну переглянути закон про освіту в частині, що стосується мов навчання представників національних меншин. Зокрема, він наголосив, що введення в дію нового закону про освіту несе ризик скасування системи освіти рідною мовою для представників етнокультурних меншин в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-