Миротворці ООН на Донбасі: Марчук попередив про проблеми при ухваленні рішення

Миротворці ООН на Донбасі: Марчук попередив про проблеми при ухваленні рішення

Укрінформ
Представник України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук назвав десять проблем, які можуть виникнути під час прийняття рішення про введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це Марчук написав у Facebook

Він підкреслив, що ухвалюючи таке рішення потрібно враховувати, що, по-перше, запрошення іноземних військових підрозділів зі зброєю на територію України можливе лише за згодою Верховної Ради.

Друга обставина, за його словами, полягає у тому, що країна, яка ініціює спрямування такої місії, має детально аргументувати свою пропозицію. При цьому, якщо Україна обере агресію Росії, це буде означати визнання війни двох держав, а миротворці, як правило, у таких випадках не беруть участь. Якщо ж не вказувати на агресію Росії, це буде виглядати як визнання внутрішнього громадянського конфлікту.

Третя умова, за словами Марчука, полягає в обов'язковій згоді всіх сторін конфлікту. Разом з тим, Україна не визнає ОРДЛО стороною конфлікту, оскільки це стало б визнанням його внутрішнього характеру. А Росія може не погодитися із визнанням її стороною конфлікту, та ще у рішенні ООН. Хоча Марчук припустив, що із Росією вже досягнуто попередньої угоди, що вона повністю виводить з Донбасу свої регулярні, але безшевронні війська.

Четверте обставина, за словами представника України у підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи, полягає у тому, що голосування у Радбезі Росія швидше за все заблокує.

П'яту умову, на думку Марчука, потрібно буде врахувати у разі, якщо перші чотири проблеми будуть вирішені позитивно, тоді Україні необхідно буде узгодити, яку ділянку держкордону місія бере під контроль - всю контактну лінію (426 км) або неконтрольовану (406,7 км).

Читайте також: Росія має вивести свої війська з Донбасу - Волкер

Шостою умовою, за його словами, є необхідність встановити, якими правовими нормами, статутами, законами буде регулюватися застосування зброї членами місії на території України.

Сьома умова може стати актуальною, коли Радбез ООН звернеться до країн-членів ООН із проханням виділити певну кількість військовослужбовців певних військових спеціальностей. Процедура буде копіткою через різницю у процедурах, які діють в цих країнах.

Восьмим нюансом Марчук назвав створення командування місії, яке буде покликане активно брати участь у формуванні контингенту місії. Росія, будучи стороною конфлікту, наполягатиме на включенні її контингенту до місії та представника до командування, попередив він.

Дев'ятим пунктом представник України назвав необхідність забезпечення Україною нормальних умов для роботи місії.

З десятою проблемою, на думку Марчука, Україна може зіткнутися, розраховуючи, що місія ООН візьме участь у забезпеченні виборів на окупованій території.

"Дуже проблематичним є припущення про те, що головним завданням місії буде забезпечення виборів на окупованій території", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-