Розенко каже, що нардепи подали більше 300 поправок до пенсійної реформи

Розенко каже, що нардепи подали більше 300 поправок до пенсійної реформи

Укрінформ
Народні депутати подали вже більше 300 поправок до урядового законопроекту щодо пенсійної реформи, більшість яких стосуються питань стажу, умов виходу на пенсію та формули обрахунку пенсійних виплат.

Про це сказав віце-прем’єр-міністр Павло Розенко в інтерв’ю інтернет-виданню “Цензор.нет”.

“Дивіться, ми бачимо результат першого голосування у першому читанні - є розуміння того, що певні речі народні депутати підтримують беззастережно, як то проведення осучаснення пенсій. Безумовно, існують критичні зауваження. Сьогодні пенсійна реформа (як і медична) уже є власністю Верховної Ради. Ми чекаємо кінцевих рішень з цих питань. Уже знаю, що до пенсійної реформи депутатами подано понад 300 пропозицій”, - сказав урядовець.

За його словами, здебільшого ці правки стосуються параметрів солідарної системи, які врегульовують питання стажу, умов виходу на пенсію, формули її обрахунку.

Разом з тим він зауважив, що потрібно думати не тільки на солідарною системою, але й про другий і третій рівень пенсійного страхування (чого поки немає) – це накопичувальна система та система недержавних пенсійних фондів.

“Я насправді хотів би, щоб Верховна Рада прийняла комплексну пенсійну реформу, яка складається із того, що вже уряд вніс, а також того, що стосується введення накопичувальної системи. Бо нам треба забезпечити фундамент для наступних поколінь пенсіонерів. Ми це маємо зробити зараз, а не відкладати на 5-10 чи 15 років. Бо нині склалася унікальна ситуація, коли і Президент, і Кабінет міністрів, і більшість Верховної Ради "заряджені" на те, що пенсійну реформу потрібно провести”, - переконаний Розенко.

Віце-прем'єр підкреслив, що для запровадження накопичувальної пенсійної системи потрібно провести ще багато роботи.

“До січня 2018 року ми технічно не встигнемо. Але давайте приймемо чітке політичне рішення про те, що вона починає діяти з 1 січня 2019 року. Нам буде достатньо півтора року, щоб внести зміни в чинне законодавство (законопроекти вже зареєстровані, їх можна приймати), змоделювати систему та провести тестування”, - зазначив віце-прем’єр-міністр.

Розенко переконаний, що затягування процесу введення накопичувальної пенсійної системи на черговий рік, два чи п’ять призведе до того, що ціле покоління пенсіонерів у майбутньому знову “буде приречене на бідність”.

Читайте також: Гройсман каже, що депутатські правки можуть "знищити" пенсійну реформу

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада 282-ма голосами підтримала у першому читанні законопроект № 6614, який передбачає, зокрема, осучаснення пенсій та скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Крім того, документом пропонується перегляд умов призначення пенсії за віком у 60 років з 1 січня 2018 року. Планується передбачити, що в 60 років виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 мали 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році.

16 серпня Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав парламентаріїв у вересні остаточно ухвалити законопроект щодо пенсійної реформи, але заявив, що надані поправки народних депутатів можуть повністю знівелювати урядовий варіант.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-