Ракетний скандал: Порошенко дав три дні на перевірку даних The New York Times

Ракетний скандал: Порошенко дав три дні на перевірку даних The New York Times

Укрінформ
Президент Петро Порошенко доручив провести розслідування щодо оприлюдненої в американській газеті The New York Times інформацію про можливе потрапляння в КНДР українських комплектуючих до ракет. 

Про це глава держави написав у Facebook.

“Якими б абсурдними не виглядали обвинувачення України, як відповідальні партнери ми маємо уважно перевірити оприлюднену виданням New York Times інформацію про нібито постачання ракетних двигунів чи відповідних технологій до Північної Кореї. Тому доручив невідкладно, під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України та із залученням Міжвідомчої комісії з політики ВТС та експортного контролю, а також ДП «Південмаш» та КБ «Південне», провести ретельне та всебічне розслідування ситуації та доповісти про результати протягом трьох днів”, - зазначив Порошенко.

Він підкреслив, що Україна сумлінно дотримується міжнародного режиму нерозповсюдження; добровільно позбувшись третього за потужністю ядерного потенціалу у світі, наша держава зробила унікальний внесок у міжнародну безпеку і ніколи б не дозволила собі поставити під сумнів відданість міжнародним зобов’язанням.

Водночас Президент висловив переконання, що розслідування оприлюднених у NYT фактів дасть змогу достеменно підтвердити надуманість припущень про «український слід» у північнокорейській балістичній історії та, ймовірно, локалізувати справжнє джерело і задум цього безпідставного фейку.

“Україна дорожить своєю діловою репутацією надійного партнера у сфері захисту і нерозповсюдження ракетно-космічних технологій”, - наголосив Глава держави.

Читайте також: Ракети КНДР: без українських двигунів, але... з російськими вченими

Як повідомляв Укрінформ, газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Еллемана та секретні оцінки американських спецслужб стверджувала, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям потужних ракетних двигунів з "чорного ринку", ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Секретар РНБО Олександр Турчинов спростував повідомлення The New York Times, наголосивши, що Україна дотримується всіх узятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

На Державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не мають жодного зв'язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Згодом Майкл Еллеман, на статтю якого про ракетний зв'язок України та КНДР послалася The New York Times, заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", що видання неточно передало його висновки. Зокрема, він наголосив, що жодних доказів причетності до поставок двигунів Північній Кореї безпосередньо українською владою не було і немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-