У НАЗК вказали на “стартову точку” у перевірці майна чиновників

У НАЗК вказали на “стартову точку” у перевірці майна чиновників

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції здійснює моніторинг і перевірку декларацій лише стосовно майна, коштів та корпоративних прав, набутих після квітня 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"Національне агентство з питань запобігання корупції здійснює моніторинг і перевірку декларацій лише стосовно майна, коштів, корпоративних прав, набутих після квітня 2015 року, що зумовлено положеннями Закону України «Про запобігання корупції», прийнятого Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року", - йдеться у повідомленні.

У НАЗК пояснили, що згідно з Прикінцевими положеннями Закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. При цьому вперше Закон був офіційно опублікований у виданні «Голос України» 25 жовтня 2014 року. З огляду на це, положення Закону «Про запобігання корупції», пов’язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, введені в дію 26 квітня 2015 року.

"При цьому слід враховувати, що саме дата введення в дію Закону «Про запобігання корупції» є початком для виникнення, зміни чи припинення прав та обов’язків відповідних суб’єктів правовідносин", - акцентували у Нацагентстві.

Читайте також: НАЗК внесло приписи голові Вищої ради правосуддя за е-декларації двох суддів

Водночас у НАЗК зазначили, що статтю 368-2 Кримінального кодексу України (Незаконне збагачення - ред.) викладено в новій редакції, відповідно до якої суб’єктом злочину є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які визначені у п. 1 ч. першої ст. 3 ЗУ «Про запобігання корупції».

"У цьому зв’язку набуття з 26 квітня 2015 року такою особою у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також передача нею таких активів будь-якій іншій особі, тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 368-2 ККУ", - поінформували у НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-