Проект

Проект "Малоросія" є нежиттєздатним – німецький експерт

Укрінформ
"Малоросія", яку "оголосив" ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко на початку тижня, не просто є нежиттєздатною ідеєю, а й може призвести до нівелювання самих "Л/ДНР".

Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН висловила директор Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS) Гвендолін Зассе.

"Що стосується моєї думки про заяву (Захарченка), то я не вважаю це життєздатним варіантом взагалі", - заявила професор.

Вона зазначила, що досі не до кінця зрозуміло, чи підтримує Москва цей крок, і звертає увагу на те, що Захарченко не підтримує навіть все керівництво "ДНР", а також лідер "Луганської Народної Республіки", якого не поставили до відома про такі плани. І це при тому, що "мається на увазі, що "Малоросія" має об'єднати самопроголошені республіки".

Читайте також: Держдеп про заяву Захарченка: Це навіть не варте офіційної відповіді

Зассе інтерпретує цю декларацію "як знак того, що в політичному керівництві окупованих територій існують конкуруючі інтереси, і відсутня єдина позиція серед лідерів сепаратистів, а ще меншою мірою - серед населення".

У першому випадку (що стосується "лідерів"), ці розбіжності призведуть до подальшої нестабільності, але в середньостроковій перспективі вони можуть підірвати "ДНР/ЛНР" у тому вигляді, в якому вони існують сьогодні, вважає директор ZOiS.

Центр кілька місяців тому провів дослідження на Донбасі, яке показало, що прокламація сепаратистським лідером Захарченком незалежної держави під назвою "Малоросія" "зовсім не узгоджується з відносинами та уподобаннями населення окупованих територій", зазначає Зассе.

Тоді опитали 1200 осіб у самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" щодо того, що вони думають про статус, який повинні мати окуповані території. Більшість респондентів бачить їх в Україні: 35% хочуть статус автономії в рамках держави Україна і 21% воліють повернення Донецька і Луганська в Україну без особливого статусу. У той же час 33% хотіли б, щоб окуповані території мали особливий статус автономії в складі Російської Федерації, а 11% воліли б, щоб вони просто були частиною Росії без будь-якого статусу автономії. В цілому дані опитування говорять про велику розбіжність в поглядах на цих територіях.

Центр не ставив запитання про створення незалежної держави, "але цей варіант, очевидно, був би обраний меншістю, враховуючи, що він потенційно міг бути підтриманий лише тими, хто висловив бажання бути частиною Росії", - прокоментувала експерт.

Як повідомлялося, ватажок "ДНР" Олександр Захарченко заявив про створення нової держави "Малоросія". На сайті донецьких бойовиків йдеться, що рішення нібито ухвалили представники "ДНР", "ЛНР" і "19 регіонів України". Натомість у так званій "ЛНР" заявили, що не брали участі в засіданні щодо створення "Малоросії" і не будуть входити в цю "державу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-