Активісти вимагають самовідводу трьох членів Вищої ради правосуддя

Активісти вимагають самовідводу трьох членів Вищої ради правосуддя

Укрінформ
Наступним етапом конкурсу до Верховного суду буде Вища рада правосуддя. Тим часом троє членів Вищої ради правосуддя самі є кандидатами, яких вони мають призначати. 

На цьому наголосив під час брифінгу член Громадської ради доброчесності, голова РГК при НАБУ, активіст Автомайдану Роман Маселко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Вищій раді правосуддя є як мінімум троє учасників даного конкурсу. Тобто вони самі кандидують у новий Верховний суд. Це Алла Лесько, Ярослав Романюк та Алла Олійник, які залишаються кандидатами і це суперечить будь-яким базовим принципам. Ми бачимо в цьому однозначно конфлікт інтересів і дуже розраховуємо і вимагаємо, щоб ці кандидати заявили собі самовідвід. І не тільки в частині, яка стосується обрання їх в даний Верховний суд, але і в іншій частині - вони не можуть виносити рішення стосовно інших кандидатів, оскільки по суті це винесення рішення стосовно їх конкурентів у майбутньому Верховному суді", - підкреслив Маселко.

Читайте також: Активісти вимагають не пустити "одіозних кандидатів" до Верховного суду

Він також наголосив на тому, як вже себе показала Вища рада правосуддя протягом здійснення діяльності в оновленому складі, а також з оновленими повноваженнями.

"І тут важливим маркером є справи суддів Майдану. Були величезні очікування суспільства, що ці судді понесуть покарання, оскільки вони однозначно використовувалися як інструмент розправи над учасниками акцій протестів. Є очевидні факти, що вони виносили неправосудні рішення. І таких суддів було понад 330. Через 3 роки дії закону про відновлення довіри до судової влади всього 51 суддя звільнений - тобто це трохи більше ніж 15%. Переважна більшість справ закриті. Переважна більшість одіозних суддів, як Богдан Санін, Євген Аблов, Владислав Дев'ятко, який зараз судить Януковича, та інші залишились у судовій системі і продовжують здійснювати судочинство. Вища рада правосуддя допомогла їм залишитись в цій системі", - зазначив Маселко.

За його словами, Вища рада правосуддя також не зробила нічого для того, щоб з'ясувати, хто ж керував цими процесами, хто впливав на суддів і чи ті люди, які керували процесами, залишились у судовій системі.

"Все це доводить, що Вища рада правосуддя, на жаль, самостійно однозначно не зробить те, що від них очікує суспільство. І тому дуже важливо, щоб суспільство контролювало процес, коли вона буде призначати суддів Верховного суду", - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-