У МЗС України вказали польському послу на некоректність заяв Ващиковського

У МЗС України вказали польському послу на некоректність заяв Ващиковського

Укрінформ
Посол Польщі Ян Пєкло був запрошений до МЗС України у зв’язку з висловлюваннями міністра закордонних справ РП Вітольда Ващиковського щодо України в інтерв’ю для тижневика "W sieci".

Про це Укрінформу повідомили у МЗС України

"У ході зустрічі польському дипломату було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі стосовно нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Як зазначили у МЗС, для України європейський вибір - це не тільки зовнішня політика, а й щоденна кровопролитна боротьба і копітка наполеглива праця.

Читайте також: Ващиковський - українцям: З Бандерою до Європи не увійдете

"У цьому зв’язку звернено увагу на некоректність висловлювань міністра В.Ващиковського стосовно ситуації на Сході України. Було зазначено, що саме український народ платить надзвичайно велику ціну – ціну сотень життів кращих своїх представників за незалежність, за цивілізаційний вибір розвитку, а також за те, щоб не допустити на територію Польщі та інших країн ЄС російські війська", - наголошується у коментарі МЗС.

Крім того, у МЗС звернули увагу й на необхідність "більш стриманого підходу польського політикуму до чутливих історичних питань" та згадали про неодноразові заклики не політизувати чутливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі. 

"Українською стороною було вкотре наголошено, що оцінка тих чи інших історичних подій - це завдання істориків, а у контексті українсько-польських відносин цими питаннями займаються Форум істориків та Форум партнерства", - йдеться у коментарі.

Водночас у зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що у політиці кожне порівняння має свій зміст, і "враховуючи взаємовигідне стратегічне партнерство та довірливі відносини між нашими країнами, не зовсім тактовним було порівняння з Грецією та Македонією". 

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю тижневику "W sieci" заявив, що його країна виступить проти приєднання України до Європейського Союзу, якщо не будуть вирішені історичні питання. 

Він також висловив припущення, що у разі невирішення питань може виникнути ситуація на кшталт тієї, що існує у Греції та Македонії. Як відомо, через незгоду Греції з назвою Македонії остання не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-