НАБУ і САП: доказів проти Дейдея достатньо для позбавлення недоторканності

НАБУ і САП: доказів проти Дейдея достатньо для позбавлення недоторканності

Відео
Укрінформ
НАБУ та САП у спільній заяві наголосили, що не погоджуються з оцінкою членів регламентного комітету Верховної Ради відносно подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Євгена Дейдея.

Спільна заява опублікована на сайті НАБУ. 

"Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, які здійснюють досудове розслідування у провадженні за фактом незаконного збагачення народного депутата Євгена Дейдея, не погоджуються з оцінкою членів регламентного комітету Верховної Ради відносно подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата. Цей документ назвали “недостатньо обгрунтованим, невмотивованим” та таким, що “не містить конкретних фактів”. Наголошуємо, уся доказова база, здобута детективами НАБУ у законний спосіб під процесуальним керівництвом прокурорів САП, є цілком достатньою для прийняття рішення про зняття з парламентарія депутатської недоторканності", - йдеться у заяві.

У НАБУ та САП наголошують, що позбавлення імунітету є необхідною умовою для продовження  досудового розслідування фактів незаконного збагачення Дейдея — вже у статусі підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України («Незаконне збагачення»).

Розслідування за фактом незаконного збагачення Дейдея розпочато у листопаді 2016 року. На підставі аналізу електронних декларацій депутата встановлено, що Дейдей у 2015-2016 рр. набув у власність нерухоме майно та транспортні засоби, вартість яких значно перевищує його офіційні доходи та доходи членів його родини.

Читайте також: Холодницький щодо подання на Довгого: Знали, що легко не буде

Зокрема, згідно з інформацією, отриманою від Державної фіскальної служби, сукупний дохід Дейдея за період з 01.06.2009 по 31.12.2016 склав 241 тис. грн. Його дружина за період з 14.09.2007 по 31.12.2016 отримала сукупний дохід в розмірі 1 млн 198 тис. грн. Таким чином, документально підтверджений сукупний дохід подружжя Дейдеїв за період з 14.09.2007 по 31.12.2016 склав 1 млн 440 тис. грн.

"Однак це не завадило народному депутатові та його дружині у період 2015-2016 рр набути у спільну сумісну власність лише офіційно підтверджених активів на суму 6 млн 133 тис. грн., що більш ніж у 4 рази перевищує сукупний дохід сім’ї за весь період отримання доходів", - йдеться у повідомленні.

З огляду на суспільний резонанс НАБУ та САП  оприлюднили матеріали, які були продемонстровані на засіданні регламентного комітету. Також на сайті НАБУ наведено схему, яка "наочно пояснює факти незаконного збагачення народного обранця", зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня генеральний прокурор Юрій Луценко висловив сподівання на розгляд Верховною Радою у наступний четвер, 13 липня, подань на зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності 6 народних депутатів. Він нагадав, що на цьому тижні комітет має завершити процедуру розгляду подань і надати висновки Голові парламенту. Разом із тим генпрокурор висказав задоволення тим, що комітет сформулював свій висновок щодо подання на Дейдея таким чином, що парламент зможе безперешкодно розглянути в сесійній залі подання і прийняти рішення.

У заяві також оприлюднили відеозапис допиту свідка в провадженні щодо незаконного збагачення Є.Дейдея.

До матеріалів також додається стенограма телефонних розмов у провадженні щодо незаконного збагачення Є.Дейдея.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-