До подання заявки на членство в НАТО Україна має провести багато реформ - Порошенко

До подання заявки на членство в НАТО Україна має провести багато реформ - Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко підпише ухвалений Верховною Радою закон, який закріплює курс України на набуття членства в НАТО.

Про це глава держави сказав сьогодні у Харкові на спільній прес-конференції з президентом Литви Далею Грібаускайте, відповідаючи на запитання журналістів.

"Звичайно, (закон) підпишу, оскільки ця законодавча ініціатива була погоджена зі мною. Коаліція взяла активну участь у проведенні цього закону. Я хочу нагадати, що це не новація, а просто повернення до того стану, коли в 2003 році в законі про основи національної безпеки головною метою було членство в НАТО", - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що курс на вступ до НАТО особливо важливий зараз, після російської анексії Криму і незаконної агресії на Сході, які зробили поствоєнні механізми безпеки у світі неефективними. Водночас він наголосив, що Україні треба багато зробити у плані реформ, перш ніж подавати заявку на членство в Альянсі.

"Звичайно, я як Президент країни маю піклуватися про безпеку держави. Але коли це буде? Хочу сказати, що у нас попереду дуже багато роботи. Бо критерії для того, щоб претендувати на членство в НАТО, є надзвичайно високими. До речі, хочу сказати, що вони майже збігаються з копенгагенськими критеріями для членства в Європейському Союзі. І тому реформи, які ми робимо для того, щоб адаптувати наше законодавство до Європейського Союзу, є тими самими, які потрібні для вступу в НАТО. Тож давайте сьогодні будемо говорити не про формальну сторону подання заявки, а про те, що Україні треба для того, щоб реформувати нашу державу, щоб вона відповідала тим критеріям, які необхідні для членства", - зазначив Президент.

За його словами, Україна значно просунулася на шляху реформ.

"Мені надзвичайно приємна оцінка пані Президента (Грібаускайте - ред.) про те, що за останні два з половиною - три роки ми зробили більше, ніж за попередні двадцять. Це є абсолютно об'єктивна оцінка, яку роблять міжнародні організації, наші партнери. Але попереду ще багато роботи", - сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня Верховна Рада ухвалила проект закону № 6470 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)".

Ця законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України" для відновлення цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття членства в НАТО як стратегічного зовнішньополітичного пріоритету держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-