Порошенко закликав G7 не дати Москві шансів на продовження агресії проти України

Порошенко закликав G7 не дати Москві шансів на продовження агресії проти України

Укрінформ
Президент Петро Порошенко закликав лідерів «Великої Сімки» згадати історію: умиротворення агресора не працює; необхідно проявити мудрість і далекоглядність та не дати Москві жодних шансів на продовження своєї агресивної політики по відношенню до України.

Про це він написав у колонці видання Politico, повідомляє сайт Глави держави.

«Якщо вільний світ серйозно зацікавлений в мирі та світовому порядку, слід пам'ятати, що відновлення нормальних відносин з Москвою пролягає через Київ. Росія повинна виконати Мінські домовленості, передусім в частині безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні,  відновити територіальну цілісність нашої держави у міжнародно визнаних кордонах. Все інше - від лукавого», - наголосив Порошенко.

За його словами, лідери «Великої Сімки» на своєму саміті говоритимуть про складні виклики світовому порядку. Президент зазначив, що історія вчить нас, що умиротворення веде до ще більшої агресії і що лише з позицій сили можна відстояти сталий мир і відновити безпеку і стабільність. А це - зміцнення стійкості України шляхом підтримки реформ та посилення оборонних спроможностей українського війська, у тому числі новітніми видами оборонного озброєння.

«Сьогодні «Велика Сімка» - клуб поважних держав та світових лідерів, з якого Росію видворено з ганьбою - має слушну нагоду для чіткої відповіді агресору. Кремлю не змити кров зі своїх рук та не уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас», - наголосив Глава Української держави.

Президент також застеріг країни вільного світу щодо впливу «російської гібридної машини війни нового зразка», яка невпинно набирає обертів. «Її вплив тепер відчувають не лише в Україні. Щупальця Кремля намагаються взяти за горло і ключові столиці Об'єднаної Європи, і трансатлантичних союзників», - зазначив він.

Український лідер наголосив, що Росія не зупинить свою кампанію агресії, доки не зупинимо її ми. 

«Захід має продемонструвати відданість спільним діям та повстати спільним фронтом на захист цінностей і поваги до міжнародного права. Сьогодні, як і напередодні Другої світової війни, час не на нашому боці. За умов, коли список жертв агресії далі зростає, відкладати чи вдаватися до заспокійливих напівзаходів не просто недоречно, а загрозливо», - висловив переконання Порошенко.

Він нагадав, що коли у 1936 році Уїнстон Черчилль сказав, що «ера зволікань» добігає кінця і що світ входить у «період наслідків», його попередження   не помітили. 

«За два роки до того (Другої світової війни -  ред.) британський державник застерігав Європу про неминучу трагедію, однак був названий панікером. Ця помилка коштуватиме життя десяткам мільйонів загиблих. Дуже важливо її не повторити сьогодні в Україні, яку Росія обрала першочерговою мішенню своєї помсти за геополітичний провал Радянського Союзу», - застеріг Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-