Ескперти назвали найбільше досягнення Порошенка за третій рік президентства

Ескперти назвали найбільше досягнення Порошенка за третій рік президентства

Опитування
Укрінформ
Найбільші досягнення Президент України Петро Порошенко за час третього року свого президентства має у зовнішній політиці. 

На цьому наголосив політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина під час брифінгу, на якому було представлено результати експертного опитування.

"Уже третій рік поспіль ми проводимо експертне опитування, як експерти, журналісти, політологи оцінюють діяльність Петра Порошенка на посаді Президента України. Такою консенсусною оцінкою за третій рік стало 4,7 бала за 10-бальною шкалою. Якщо перевести це в звичну 5-бальну систему, це "трійка" з великим-великим мінусом. Найбільшими досягненнями Порошенка за третій рік його перебування на посаді є все-таки зовнішньополітичні речі. Майже всі експерти на це вказали. Це закінчення безвізової епопеї, офіційне, по суті, надання безвізу Україні з Європейським Союзом. І це є найважливішим пунктом", - наголосив Сухарина.

Він додав, що другою важливою також є зовнішньополітична складова - це збереження антиросійської коаліції, це продовження санкцій проти РФ через війну в Україні. 

За словами аналітика, результати дослідження не дуже розбігаються з тими, що були минулого року, і є трохи вищими. Але вони є нижчими, ніж результати за перший рік. 

Щодо внутрішньополітичних речей, то йдеться про посилення обороноздатності, яке відбулося впродовж третього року, відносна стабілізація політичної сфери, коли вдається уникати дуже гострих політичних криз, і певна стабілізація ситуації на фронті.

"Коли ми говоримо про невдачі, то тут вони повторюються з року в рік. Майже ті самі невдачі є впродовж третього року. Ми знову говоримо про те, що Порошенку не вдається боротьба з корупцією, яка тільки декларується, що темп реформ є повільним і ситуація на Донбасі поки що не має якогось логічного розв'язку. Також невдалою, на думку експертів, є кадрова політика Петра Порошенка, і вона з року в рік отримує достатньо низькі показники", - зазначив Сухарина.

Суттєва зміна показників за минулий рік, сказав він, була лише в одному аспекті - це взаємодія з урядом, що пов'язана з його зміною, і вона, на думку експертів, покращилася.

"Коли говоримо про невдачі, то додався важливий пункт, якого не було раніше, - це певна конфронтація з громадянським суспільством і, можливо, певний тиск на громадянське суспільство, що було оцінене негативно", - підкреслив аналітик. 

Щодо рекомендацій, то, зазначив він, вони так само, як невдачі, повторюються вже третій рік поспіль. Це боротьба з корупцією, яка має бути більш системною, це судова реформа, це початок виборчої реформи, яка необхідна для того, щоб оновити політичне поле і зробити його в перспективі більш стабільним і більш прогнозованим. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-