Порошенко і Дуда обговорили “дорожню карту” історичного примирення

Порошенко і Дуда обговорили “дорожню карту” історичного примирення

Укрінформ
Президенти України і Польщі Петро Порошенко й Анджей Дуда у телефонній розмові обговорили “дорожню карту” міждержавного примирення і створення інституції, яка вшановуватиме позитивних героїв спільної історії.

Про це заявив речник президента Польщі Марек Магеровський, повідомляє Wpolityce.pl.

“Президенти також підкреслили значення “дорожньої карти” примирення й ініціативи, що стосується створення інституції, яка вшановуватиме позитивних героїв спільної історії”, - сказав Магеровський.

За його словами, президенти обговорили історичну політику.

“Вони погодилися, що потрібно докласти зусиль, аби відзначення історичних подій підтримувало процес добросусідської співпраці і примирення, а не викликали занепокоєння, а також що потрібно діяти спільно щодо гідного вшанування історичних подій”, - підкреслив речник Дуди.

Раніше прес-служба Президента України поінформували, що під час розмови глав двох держав було домовлено про координацію кроків з легалізації усіх місць поховань - як українських на території Польщі, так і польських в Україні -з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

В контексті вшанування 70-ї річниці операції "Вісла" Президент України висловив сподівання на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тисяч українців були примусово виселені зі своїх домівок. Глава держави також засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля 26 квітня цього року. Він наголосив на неприйнятності спаплюження державних символів України та зазначив, що це потребуватиме реакції польського керівництва.

Сторони також позитивно оцінили результати засідання Консультаційного комітету президентів України та Республіки Польща, що відбулося 11 квітня цього року у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-