Після підриву авто ОБСЄ російські провокації посиляться - польський експерт

Після підриву авто ОБСЄ російські провокації посиляться - польський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Підрив автомобіля ОБСЄ на окупованій території, як і теракт проти генконсульства Польщі в Луцьку, є провокаціями російських спецслужб, які лише посилюватимуться. Для розслідування цього інциденту потрібно створити незалежну експертну комісію за участю експертів з країн-учасниць Нормандського формату.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив польський військовий експерт, колишній командувач Сухопутних військ Польщі, генерал Вальдемар Скшипчак.

“Провокацією російських спецслужб був обстріл генконсульства (Польщі — ред.) в Луцьку, а також й інцидент, який завершився смертю американського спостерігача ОБСЄ. Потрібно брати до уваги, що провокацій зараз стане ще більше, вони посилюватимуться, оскільки Путін бажатиме вирішити проблеми двох сепаратистських регіонів”,- заявив Скшипчак.

На його переконання, “ЛНР” і “ДНР” для президента Росії є як “нав'язливий чиряк, якого він не знає як позбутися”.

“Путін вв'язався у війну, створивши якісь республіки, які очікують, що він їх завжди захищатиме і підтримуватиме, але це зараз не в його інтересах. Він не хоче бути ініціатором війни і усіма можливими методами перекладає провину на Україну”,- підкреслив польський генерал.

На думку експерта, російська розвідка збільшуватиме кількість провокацій, які створюватимуть картинку для російської пропаганди, що “провокатором є українська сторона, що дасть можливість звинуватити Київ перед світовою спільнотою у тому, що зараз відбувається на сході України”.

Скшипчак переконаний, що для ефективного розслідування трагічного інциденту з патрулем ОБСЄ необхідно створити незалежну міжнародну комісію.

“Треба створити комісію не ОБСЄ, оскільки ця організація є малоактивною, а, можливо, у складі експертів з країн Нормандського формату, включно з Росією. Якщо Росія відмовлятиметься від участі у такому слідстві, то це лише додатково її обтяжуватиме”,- констатував колишній командувач Сухопутних військ РП.

За його словами, Польща повинна активно спостерігати за цими процесами, оскільки вона також є об'єктом провокацій Росії.

“Вже була провокація (в Луцьку — ред.), до якої, очевидно, причетна російська розвідка. І потрібно рахуватися з тим, що таких провокацій буде більше, наприклад, щодо наших (польських — ред.) громадян за кордоном, але не на території Польщі, а там, де є значними можливості російської розвідки”,- підкреслив Скшипчак.

Як повідомлялося, 23 квітня на окупованій території біля села Пришиб Слов’яносербського району на протитанковій міні підірвався один з автомобілів спостережного патруля СММ ОБСЄ. Унаслідок цього загинув парамедик із США. Ще два патрульних члени з Німеччини і Чеської Республіки отримали поранення і наразі перебувають у лікарні.

Українська сторона кваліфікувала цей трагічний інцидент як теракт, до якого причетна Росія. Натомість, підконтрольні Росії бойовики намагаються перекласти відповідальність нібито на українську диверсійно-розвідувальну групу.

Фото: fronda.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-