Трамп хоче довести, що не є апологетом Путіна - американський аналітик

Трамп хоче довести, що не є апологетом Путіна - американський аналітик

Ексклюзив
Укрінформ
Заяви про те, що криза в Україні є виключно європейською проблемою, не відповідають курсу американської зовнішньої політики.

Таку думку в бесіді з кореспондентом Укрінформу висловив засновник і президент Інституту прогресивної політики (PPI), член ради директорів Національного фонду за демократію Уїлл Маршалл.

"Те, що Україна – проблема Європи, не відповідає поглядам традиційної зовнішньої політики США серед обох партій", - сказав Маршалл.

Він нагадав, що цілий ряд впливових сенаторів, серед яких Маккейн, Грем, критикують гасло нового президента "Америка - насамперед", підхід, який "відштовхує американців від лінії їх глобальної відповідальності". Це гасло, за словами Маршалла нібито припускає, що Америці більше не буде жодного діла до людей в інших країнах, яким загрожує Росія.

"Але, як і раніше, є дуже впливові сили в обох партіях, які відстоюють ідею американського лідерства за демократизацію, за інтеграцію України в Європу і звичайно проти втручання в українську політику з боку Росії", - запевнив експерт.

Дональд Трамп знаходиться під пильними поглядами в США з боку медіа, його політичних опонентів, навіть у лавах власної партії "через дуже незвичайну, оригінальну сприйнятливість до Путіна", підкреслив співрозмовник агентства. У Маршалла склалося враження, що сам президент Трамп "був приголомшений критикою" з приводу того, що він надто симпатизував Росії, що в якомусь сенсі його стали сприймати як "апологета Володимира Путіна" і побоюватися, що американський лідер навіть може стати предметом маніпулювання з боку російського керівника. За словами експерта, ця ситуація змінюється, тут відчувається робота радників, команди у сфері безпеки, людей, які традиційно бачать у Росії противника, суперника, а не партнера, зазначає Маршалл. "А тепер він (Трамп - ред.) і сам намагається довести протилежне, що може бути добре з точки зору України", - говорить аналітик.

Таким чином, вважає Маршалл, ми бачимо зараз поворот до більш нормальної американської позиції. Що конкретно це означає для України, поки не зовсім ясно, але стане зрозуміло, коли президент отримає свою дипломатичну команду в повному складі ("якої поки що немає, є лише держсекретар і практично нікого навколо"). Глава PPI очікує, що ситуації в Україні тоді приділятимуть більше уваги і не буде жодного послаблення санкцій.

Говорячи про спроби колишньої компанії глави Держдепартаменту Рекса Тіллерсона ExxonMobil просунути ідею про пом'якшення санкцій, Маршалл висловив припущення, що ініціатива виходить не від самого міністра. "Я не думаю, що це він (Тіллерсон - ред.) проштовхує це; він більше там не працює і не має причин для цього. Але це ставить його (Тіллерсона - ред.) в незручну ситуацію, тому що він не хоче виглядати так, ніби ставить інтереси своєї колишньої компанії вище за національний дипломатичний баланс", - вважає експерт. Але при цьому додає, що "повністю бути впевненим не можна".

PPI створений в 1989 році як центр політичних інновацій у Вашингтоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-