У Польщі пояснили відмову фінансувати заходи до 70-річчя операції “Вісла”

У Польщі пояснили відмову фінансувати заходи до 70-річчя операції “Вісла”

Укрінформ
Уряд Польщі вимагає від України симетричних дій в історичних питаннях, що полягає у відповідному вшануванні жертв Волинської трагедії.

Так глава МВС Польщі Маріуш Блащак пояснив у Сеймі відмову від фінансування польською владою 70-х роковин операції “Вісла”, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

“Уряд Польщі підтримує приєднання України до сім'ї європейських народів. Ми прагнемо до якомога кращих відносин з Україною, але вони мають спиратися на правду. Ми відкидаємо принцип реторсії, але вимагаємо симетричних дій (від України. - Ред.)”, - заявив Блащак.

Він додав, що йому “невідомо про випадки фінансування українським урядом місць вшанування жертв Волинської різанини”.

Блащак також підкреслив, що голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима в інформаційному просторі активно критикує уряд РП за відмову від фінансування заходів до 70-річчя операції “Вісла”, але сам не засудив трагічних подій на Волині. “Я доручив своїм працівникам порівняти висловлювання пана Петра Тими щодо засудження дій бандерівців. Але я не знайшов таких висловлювань”, - сказав глава МВС Польщі.

Під час засідання Сейму депутати опозиційної партії “Громадянська платформа” Рафал Тшасковський і Славомір Нітрас назвали негативним факт відмови уряду Польщі, вперше з 1989 року, виділити кошти на відзначення чергової річниці операції “Вісла”. Вони наголошували, що йдеться не про українсько-польські відносини, а про етнічних українців, які є громадянами Польщі, а отже, це суто польська справа, до якої Україна не має жодного стосунку. 

У період 28 квітня - 1 травня у Польщі відбудуться головні заходи з відзначення 70-річчя операції “Вісла” - примусового виселення 150 тисяч українців з їхніх етнічних земель на північ і захід Польщі, яке супроводжувалося вбивствами і розміщенням людей у концтаборах. Операція була покаранням за діяльність на цих теренах УПА, а формальним приводом до її початку стало вбивство в березні 1947 року відділом УПА тогочасного заступника міністра оборони Польщі Кароля Сверчевського.

Цьогоріч польська влада не виділила жодних коштів українській та лемківській меншині на відзначення цієї події, хоча раніше це робила регулярно. Відтак, у Польщі створено громадський комітет, який самостійно, без підтримки держави, збирає кошти на вшанування річниці цієї трагічної події.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-