Україна vs Росія: графік розгляду справи в Гаазі очікуємо 12 травня - Петренко

Україна vs Росія: графік розгляду справи в Гаазі очікуємо 12 травня - Петренко

Укрінформ
Строки розгляду справи України в Міжнародному суді ООН проти Росії можна прогнозувати після затвердження процесуального графіку розгляду справи.

Про це у п'ятницю журналістам заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми очікуємо 12 травня процесуальний графік розгляду справи, коли суд озвучить, до якого часу Україна подасть додаткові обгрунтування і пояснення, коли будуть усні слухання і ця справа буде доведена до кінцевого рішення. Ми побачимо процесуальний  графік, який дасть нам можливість прогнозувати кінцеві рішення по нашим двом заявкам", - сказав Петренко.

Щодо можливого саботажу Росії у питаннях виконання  проміжних рішень Міжнародного суду ООН, міністр юстиції зазначив, що Україна в цьому випадку буде використовувати  і міжнародні механізми впливу.

"Це тому числі і внесення цього питання на розгляд Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй", - сказав Петренко.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня Міжнародний суд ООН ухвалив рішення про введення тимчасових заходів у справі за позовом України проти Росії у зв'язку із Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд зобов'язав РФ утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах.

Водночас Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

При цьому суд встановив, що має попередню юрисдикцію, так звану prima facie юрисдикцію, у справі за позовом України проти Росії.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-