Україна vs Росія: Петренко назвав оптимістичним рішення суду ООН

Україна vs Росія: Петренко назвав оптимістичним рішення суду ООН

Оновлено
Укрінформ
Міністр юстиції Павло Петренко вважає оптимістичним з точки зору процедури розгляду справи учорашнє рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі за позовом України проти Росії. 

Про це він заявив у четвер на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ці попередні рішення Міжнародного суду ООН є оптимістичними з точки зору процедури розгляду справи. Основна ідея РФ - не допустити до розгляду справ по суті - провалилася", - зазначив міністр.

Він вказав на те, що головним моментом у вчорашньому рішенні Суду є те, що він визнав свою юрисдикцію за цими двома справами - порушенні Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Наші опоненти на попередніх слуханнях робили основний акцент, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції і права розглядати справу стосовно заяви України про порушення Російською Федерацією Конвенцій про заборону фінансування тероризму та расової дискримінації. Суд вчора чітко встановив, що має право на юрисдикцію і розгляд справи по суті за цими  двома конвенціями. Це означає, що Україна має шанси отримати кінцеві рішення по двом заявам", - заявив Петренко.

Він пояснив, що позиція юридичного супроводу української сторони полягала в тому, щоб "по-максимуму озвучити наше клопотання про вжиття запобіжних заходів і винесення попереднього рішення". Запобіжні заходи, простою мовою, - це ті заходи, які суд виносить до початку  розгляду справи по суті і аналізу усієї доказової бази, зазначив міністр.

За його словами, Україна визначила максимальний перелік вимог по двом конвенціям, і суд на цьому етапі свого розгляду задовольнив частково клопотання у частині порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Щодо справи про порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, то, "з огляду на те, що судової практики по розгляду справ по цій конвенції у Міжнародного суду ООН фактично немає, то суд прийняв позицію стриману і захотів побачити усю доказову базу під час розгляду по суті справи і прийняття кінцевого рішення", зазначив Петренко.

Він наголосив, що Україна має великий  обсяг доказів, які ще не були подані на першому етапі, адже він не передбачає подання усіх доказів, і тепер усі вони будуть подані до суду.

"Ми очікуємо від суду найближчими місяцями так званого процесуального графіку, який визначить строк подачі України своїх додаткових пояснень та вже тих доказів, які будуть розглядатись під  час розгляду по суті. Також буде визначений строк для заперечень з боку наших опонентів. І тоді вже орієнтовні дати розгляду по суті", - повідомив міністр юстиції.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня Міжнародний суд ООН ухвалив рішення про введення тимчасових заходів у справі за позовом України проти Росії у зв'язку із Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, суд зобов'язав РФ утриматися від введення обмежень на можливість кримських татар зберігати свої представницькі інституції, у тому числі Меджліс. Крім того, РФ має забезпечити можливість україномовного навчання у школах.

Водночас Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у затвердженні тимчасових заходів проти Росії за конвенцією із заборони фінансування тероризму.

При цьому суд встановив, що має попередню юрисдикцію, так звану prima facie юрисдикцію, у справі за позовом України проти Росії.

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-