Чому під час режиму «тиші» тихо не на фронті, а в ОБСЄ?

Чому під час режиму «тиші» тихо не на фронті, а в ОБСЄ?

Укрінформ
На Донбасі «перемир’я» і - ледве не щодня гинуть наші хлопці. Чому ж мовчить ОБСЄ, яка це «1 квітня» анонсувала?  

З 1-го квітня вкотре було оголошено режим «тиші», але він знову ж таки, як уже не раз було, жодного дня не дотримувався. Сьогодні стало відомо, що спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЕ зафіксували порушення з боку російсько-окупаційних військ – наявність на непідконтрольних Україні територіях важкого озброєння. Але, на жаль, про сам факт обстрілів з цього ж озброєння української сторони чомусь не йшлося. Не було реакції на обстріли під час «тиші» і з боку спеціального представника голови ОБСЄ у складі Тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на Сході України Мартіна Сайдіка, який, власне, це перемир’я і анонсував. Чому в Місії ОБСЄ немов у рот води набрали?

Росії «Мінськ» зараз не потрібний, про що говорив у нещодавньому інтерв’ю Павло Клімкін: «Він (Мінський процес – Ред.) не працює тому, що Москва не хоче нічого робити, тому що сам по собі їй Донбас абсолютно не потрібний. І його жителі теж. Москві хочеться захопити те, що вона вважає фундаментально важливим для легітимізації російського політичного проекту - повернути нас до своєї зони впливу...»

Але зважаючи на «невидимі» вистріли з російського важкого озброєння не схоже, що «Мінськ» потрібен і самій місії ОБСЄ. Відтак Укрінформ запитав у політичних експертів – чому ні пан Сайдік, який оголосив про «тишу», ні Місія ОБСЄ, яка відстежує дотримання «режиму тиші», досі не зреагували на це порушення і не дали оцінку цьому факту?

Віктор Таран, політолог, голова Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» вважає, що європейським партнерам, як і ОБСЄ, дуже важко визнати факт своєї безпорадності й те, що ключовим порушником є Росія, і  тому необхідно впровадити більш суворі заходи проти неї. Експерт акцентує, що одну з ключових ролей в роботі ОБСЄ, включаючи фінансову складову, відіграє саме Росія:

«Піти проти Росії дуже важко, оскільки вона утримує половину бюджету ОБСЄ – така пастка. Тому зважаючи на цю ситуацію ОБСЄ займає таку суперечливу позицію, яка викликає тільки несприйняття, зокрема в українського суспільства. До речі, схожа проблема і в Ради Європи, яку  Росія так само чи не найбільше фінансує.

Це ще раз доводить, що, на жаль, світом правлять не цінності, а гроші. Але наші партнери не повинні забувати: якщо ми гроші будемо ставити вище за цінності, то така підміна дуже дорого коштуватиме, зокрема і західній демократії».

На думку політолога і екс-депутата Тараса Чорновола, європейські партнери не знають, як поводитися: «Країна, яка володіє ядерною зброєю і не дотримується принципів міжнародного права – як мавпа з атомною бомбою. Це основна причина, чому у світі дуже обережно реагують на злочини Російської федерації. І якби не позиція української влади, яка  регулярно підіймає ці питання у відносинах з іншими лідерами держав, то міжнародні організації постаралися б просто цього не бачити.

Росія має пряме право вето в Раді безпеки ООН, непряме, але повноцінне право вето у ОБСЄ. Тому Мартін Сайдік старається трошечки давати задній хід. Те ж саме і з частиною представників місії ОБСЄ, які готові нас підтримувати: в ту мить, коли ОБСЄ стане для Росії особливо болісним мозолем, Росія зуміє домогтися, щоб місія ОБСЄ взагалі зникла з Донбасу. Але там розуміють, що попри таку неповноцінність результатів роботи Місії, повне її зникнення взагалі розв’яже руки Росії».

Тарас Чорновіл також додає, що Росія останнім часом почала змінювати стратегію: «Якщо раніше вона дуже часто старалася приховати свої злочини, доводячи, що це внутрішня, громадянська війна, то зараз вона ніби говорить: ну і що ви нам за це зробите? Цим вона ставить у глухий кут увесь західний світ. До того ж Росія демонструє, що їй начхати на санкції, а якщо люди здійматимуться на бунт – проти них легко кинуть армію. Це демонстративний шантаж, на який не потрібно вестися».

Ігорь Гузь, політик, народний депутат від партії «Народний фронт»: «На превеликий жаль, відсутність реакції міжнародної спільноти уже є системною. Там, можливо, змирилися з цією ситуацією і навіть побоюються якихось реакцій з боку російської сторони. Ні Мінський формат, ні інші способи нормалізувати ситуацію на Донбасі, на жаль, не працюють, а причина у цьому одна – позиція Росії, яка хоче продовжувати дестабілізацію на Донбасі, аби не дати сконцентруватися нам на внутрішніх проблемах».

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-