Рада взялася за впорядкування виплат жертвам політичних репресій

Рада взялася за впорядкування виплат жертвам політичних репресій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін і доповнень до закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» та деяких інших законів України щодо впорядкування виплат жертвам політичних репресій».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за законопроект проголосувало 258 депутатів.

Ініціатор законопроекту - депутат Юрій Шухевич (фракція Радикальної партії).

Як зазначено в пояснювальній записці до документа, нинішнє законодавство передбачає, що жертвам політичних репресій  держава частково відшкодовує шкоду — лише за 75 місяців незаконного позбавлення волі.

Приміром, реабілітована особа була незаконно ув'язнена 25 років, і їй можуть встановити грошову компенсацію за кожен місяць незаконного ув'язнення в розмірі однієї мінімальної зарплати, але не більше 75 мінімальних заробітних плат. Невідшкодованими залишаються 225 місяців незаконного ув'язнення. 

Зважаючи на складну економічну ситуацію в державі, у законопроекті запропоновано встановлювати підвищення до пенсій політв'язням у тих же розмірах, що й учасникам бойових дій — 237,25 грн на місяць (25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних), а реабілітованим громадянам, яких було вивезено на так зване спецпоселення — 142,35 грн на місяць (15% прожиткового мінімуму для непрацездатних), як учасникам війни, до яких, зокрема, належать переселенці з Польщі, котрі отримують зараз підвищення до пенсії у розмірі 142,35 грн, водночас, коли реабілітовані громадяни, яких незаконно вивезли на так зване «спецпоселення», - 43,52 грн на місяць.

Якщо нині дружини (чоловіки) померлих політв'язнів не одержують жодних підвищень до пенсій за своїх померлих чоловіків (дружин), на відміну від дружин (чоловіків) померлих ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань тощо, то після ухвалення зазначеного законопроекту розмір підвищення до пенсій дружинам (чоловікам) померлих політв'язнів становитиме 113,88 грн на місяць (12% від прожиткового мінімуму для непрацездатних), як і дружинам (чоловікам) померлих ветеранів війни.

Реалізація положень цього законопроекту потребує додаткових витрат, які будуть передбачені у Державному бюджеті на наступний рік.

Для голосування за законопроект фракція Радикальної партії розблокувала парламентську трибуну, але згодом поновила блокування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-