ЦВК просить Раду врегулювати подачу декларацій для кандидатів у президенти

ЦВК просить Раду врегулювати подачу декларацій для кандидатів у президенти

Укрінформ
Центральна виборча комісія просить парламент законодавчо врегулювати процедуру подання декларацій кандидатами на пост Президента, у депутати різних рівнів та голів органів місцевого самоврядування.

Про це інформує прес-служба ЦВК.

"Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради України щодо невідкладного законодавчого врегулювання питання щодо подання кандидатами на пост Президента України, кандидатами у народні депутати України, кандидатами у депутати місцевих рад, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища для їх реєстрації декларацій", - ідеться в повідомленні.

У Центрвиборчкомі пояснили, що таке рішення було ухвалено, оскільки виникла правова невизначеність щодо форми декларації для її подання відповідними кандидатами разом з іншими документами, необхідними для їх реєстрації.

Так, законом "Про запобігання корупції" подання декларацій здійснюється шляхом їх заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК, але паперова копія декларації не подається.

Водночас у ЦВК наголосили, що відсутність передбачених законами "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів", "Про місцеві вибори" документів для реєстрації особи відповідним кандидатом є підставою для відмови в реєстрації такого кандидата.

"Отже, з метою недопущення порушень виборчих прав громадян України, зокрема під час організації підготовки і проведення місцевих виборів, які постійно відбуваються в Україні, наразі існує нагальна необхідність усунення правової невизначеності, прогалин у законодавстві в частині врегулювання питання подання декларації відповідними кандидатами для їх реєстрації", - підкреслили в Центрвиборчкомі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-