Чийгоз і Умеров пропонують Раді висунути Меджліс на Нобелівську премію миру

Чийгоз і Умеров пропонують Раді висунути Меджліс на Нобелівську премію миру

Укрінформ
Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз звернулися до Верховної Ради України із закликом висунути Меджліс на Нобелівську премію миру.

Звернення розмістив на своїй сторінці у Facebook Умеров.

"Ми закликаємо українських парламентарів висунути Меджліс кримськотатарського народу на здобуття Нобелівської премії миру в 2018 році", - йдеться у зверненні.

Керівники представницького органу кримських татар підкреслили, що вже понад три роки Крим знаходиться в російській окупації і вже шість місяців пройшло, відколи влада Росії, порушуючи усі міжнародні норми, заборонила Меджліс, оголосивши його екстремістською організацією і фактично звинувативши увесь народ в екстремізмі. Усі міжнародні інституції визнали цю заборону незаконною і такою, що порушує права і свободи кримськотатарського народу.

"Незважаючи на пережиту в 1944 році тотальну депортацію, тяжке повернення на Батьківщину наприкінці 80-х, нинішні випробування окупацією і ту непомірно велику ціну, яку платить національний рух корінного народу, кримські татари залишаються головною силою спротиву російській окупації півострова і продовжують боротися - за повернення Криму під юрисдикцію України", - відзначили лідери кримських татар.

Вони також нагадали, що багато активістів і саме керівництво Меджлісу знаходяться у вигнанні, у в'язницях або під постійним переслідуванням з боку російських спецслужб у Криму.

Заслугу Меджлісу і його прихильників Умеров і Чийгоз бачать у тому, що опір окупації і боротьба за свої права, всупереч переслідуванням, не припинилися. Заборона Меджлісу, на їхню думку, є не лише визнанням з боку влади РФ (нехай і мимовільним) значущості і дієвості його ролі у боротьбі зі збройною окупацією та анексією, але і спробою залякати, вселити страх, що аж серце холоне, у патріотів, які залишаються в Криму.

"Найважливіші слова для членів нескореного Меджлісу кримськотатарського народу - політична демократія і права людини. Це ріднить національний рух кримських татар з усіма прогресивними групами, що борються зі свавіллям, пригнобленням і несвободою. Меджліс надихається прикладами попередників - борців за незалежність Криму і відновлення кримськотатарської державності, радянських дисидентів останньої чверті ХХ століття та багатьма іншими громадськими активістами, які продовжують боротьбу за права людини і національну гідність по всьому світу", - підкреслюють ініціатори.

Лідери Меджлісу також висловили сподівання, що цю ініціативу підтримають парламентарі в Європі та США.

"Сприймаємо цей заклик не лише як нагороду, якої Меджліс безперечно гідний, але і як інструмент продовження боротьби за звільнення Криму та відновлення територіальної цілісності України", - відзначили вони.

Умеров додав, що вони з Чийгозом спілкуються тільки через його захисників, оскільки Чийгоз більше двох років знаходиться в слідчому ізоляторі Сімферополя, а Умеров - удома, під підпискою про невиїзд.

Звернення опубліковане у вигляді відкритого листа народним депутатам України в надії, що багато хто з них підхопить цю ініціативу і в результаті від імені Верховної Ради, в установленому порядку, Меджліс кримськотатарського народу висунуть на здобуття Нобелівської премії миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-