Пристайко прокоментував перспективи статусу Основного союзника поза НАТО

Пристайко прокоментував перспективи статусу Основного союзника поза НАТО

Укрінформ
Статус Основного союзника поза НАТО зазвичай надається Сполученими Штатами країнам, які в майбутньому не стануть членами Альянсу, тож Україна має вирішити, чи хоче вона отримати повноправне членство в Організації, чи бути поза нею.

Так прокоментував прийнятий в середу Верховною Радою проект постанови зі зверненням до Конгресу США щодо безпекових гарантій перший заступник глави українського МЗС Вадим Пристайко, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Це (Основний союзник США поза НАТО – ред.) – політичний статус, який у більшості випадків США підписують з тими країнами, що натурально не стануть членами НАТО. В принципі, ми ставимось до цього як до важливого кроку, але ми знаходимось у Європі і маємо всі можливості, щоб стати повноправним членом Альянсу", - зауважив Пристайко в кулуарах міністерської зустрічі Глобальної коаліції з протистояння ІДІЛ у Вашингтоні.

За його словами, така ідея є не новою.

"Зараз відбуваються обговорення серед фахівців, чи потрібен нам такий статус, або ж нам треба докласти всіх зусиль, щоб стати членом НАТО", - розповів перший заступник міністра.

Він поінформував, що ближчим часом запланована зустріч на рівні міністрів в рамках НАТО, де також обговорюватиметься це питання.

"Тобто існують два паралельних треки: з одного боку, як варіант, який в теорії можна досягти швидше, це домовитись з американцями про двосторонню співпрацю у сфері безпеки. Але залишається у нас ідея остаточно стати союзником, тобто одними із представників, які сидять в Брюсселі за столом як союзники НАТО", - пояснив Пристайко.

Нагадаємо: ведення офіційним Вашингтоном Основного союзника поза НАТО визначає пріоритетність розвитку відносин США з такими країнами. В тому числі, йдеться про можливість участі у спільних оборонних ініціативах, проведення досліджень у військовій сфері, участь у обмежених контртерористичних заходах, поставка деяких видів озброєння, спільна участь у космічних проектах.

Починаючи з 1989 року, такий статус отримали 16 країн, у тому числі. Австралія, Єгипет, Ізраїль, Республіка Корея, Японія, Йорданія, Нова Зеландія, Аргентина, Бахрейн, Таїланд, Філіппіни, Кувейт, Марокко, Пакистан, Афганістан і Туніс.

Україна в 2014 році вже претендувала на цей статус. Спочатку він був прописаний у проекті закону Акт на підтримку свободи України, однак після всіх узгоджень у Конгресі цей пункт був виключений із тексту закона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-