Порошенко: Блокада не наблизила, а віддалила перспективу повернення ОРДЛО

Порошенко: Блокада не наблизила, а віддалила перспективу повернення ОРДЛО

Укрінформ
Учасники так званої блокади послабили вплив України по той бік лінії зіткнення та віддалили перспективу повернення окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) до складу України.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час екстреного засідання Ради національної безпеки та оборони України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За півтора місяця блокадники не наблизили, а віддалили перспективу повернення цих районів. Не посилили, а послабили вплив України по той бік лінії зіткнення. Не розвіяли прищеплені російською пропагандою страхи серед наших співвітчизників, а посилили. Не повернули хоча б одного нашого полоненого – а саме ж з цієї вимоги починали акцію, чи не так? - а тільки погіршили їхнє становище. Не вгамували агресивність Росії, а ще більш її розпалили”, - сказав Порошенко. 

За словами Президента, блокада не сприяла відновленню територіальної цілісності України, а, навпаки, ще більше ускладнила це завдання - “воно стало ще дорожчим, ще важчим, ще небезпечнішим”.  

Порошенко зазначив, що обмежені відносини з підприємствами на ОРДЛО, які працювали під українською юрисдикцією, “утримували на українській орбіті як мінімум сотні тисяч мешканців окупованих територій, які лише і тільки завдяки Україні мали роботу”. Крім того, це зменшувало негативний вплив війни на економіку України, підживлювало металургію як одне з ключових джерел валютних надходжень до України, а також створювало запас часу для остаточного вирішення проблеми енергетичної диверсифікації.

“До речі, зима шістнадцятого-сімнадцятого років стала вже другою в нашій історії, яку ми прожили, не купуючи газу в Росії. Ми збільшили частку атомної енергетики і поклали край монополії росіян на постачання атомного пального за рахунок його закупівлі в США. Питома вага вугілля в енергетичному балансі країни теж зменшується, але антрацит все ще потрібен, і в чималій кількості”, - додав Президент.

Глава держави також спробував відповісти на питання, яке задають прибічники блокади: “Як можна говорити про гроші, коли війна і гинуть люди?!”.

“Є аргументи відповісти і на цю емоцію. Хіба для того, щоб зміцнити оборону, щоб профінансувати контрактну армію та забезпечити її зброєю, не потрібні надходження до бюджету? Хіба з мене зняв хтось за це відповідальність як з Верховного Головнокомандувача? Хіба хтось позбавив уряд обов'язку дбати про відновлення економічного зростання, про зарплати і пенсії? Хіба не вимагаємо ми від Національного банку стабільності гривні, а від Міненерго – світла й тепла? Хіба нас перестали цікавити робочі місця та доходи громадян?” - сказав він.

“Справжній патріотизм - це не гасла вигукувати, а захищати інтереси громадян України”, - додав Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-