Україна отримала високу оцінку головування в Радбезі ООН - Єльченко

Україна отримала високу оцінку головування в Радбезі ООН - Єльченко

Укрінформ
Україна отримала високу оцінку за місяць свого головування в Раді безпеки ООН в лютому і довела, що, не забуваючи про власні проблеми, готова нести колективну відповідальність за безпеку у світі.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю "Апострофу".

"Ми отримали дуже високу оцінку нашого головування (у Раді безпеки ООН - ред.). Я спеціально виписав з деяких листів подяки, які ми отримали: "елегантне, бездоганне, майстерне головування". Це приємно, і ці слова стосуються не лише української делегації в ООН, але і самої України", - сказав Єльченко.

Він зазначив, що ми довели, що ті побоювання, які існували ще півтора роки тому і дуже активно поширювалися Росією перед нашим обранням до Ради безпеки, що "якщо Україну оберуть, це буде країна одного питання", були безпідставними.

"Ми довели, що, не забуваючи, звичайно, про власні проблеми, ми готові нести колективну відповідальність за безпеку, як і усі інші члени Ради безпеки. Окрім цього, з проведенням дискусії щодо конфліктів в Європі питання не закривається, ми зараз готуємо підсумковий документ, який, можливо, буде схвалений Радою безпеки або принаймні залишиться в "файлах" Ради", - повідомив посол України в ООН.

Коментуючи звинувачення деяких українських політиків в тому, що керівництво України не використало головування в Раді безпеки ООН для того, щоб представити вимоги Києва і запропонувати план стосовно Криму або Донбасу, Єльченко зазначив, що не схильний поділяти цю думку.

За його словами, Україна отримала потужну трибуну, яку активно використала, і впродовж лютого ми в цьому переконалися.

"Але не забувайте про те, що за одним столом з нами сидить російська делегація, це країна, яка має право вето. І якщо навіть усі інші захотіли б, ми чудово розуміємо, що Росія заблокує будь-яке рішення, яке було б спроможне швидко врегулювати ситуацію. Не було б Росії з вето, то все було б зовсім інакше. Я не схильний поділяти думку, що ми не використали своє головування. Навпаки, мені здається, що саме місяць нашого головування показав, що Україна має потужну підтримку, адже йдеться не лише про те, що ми говоримо, а про те, що ми чуємо від інших країн", - зазначив постпред України в ООН.

Як відомо, Україна завершила своє головування в Раді безпеки ООН і передала це право Великій Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-