Свобода Насірова і диктатура суспільства

Свобода Насірова і диктатура суспільства

Аналітика
Укрінформ
Хіба поведінка Насірова на суді не схожа на добре відпрацьовану технологію, яка уже врятувала від в`язниці сотні чиновників?

…Пишуть, у середньовіччі теж були вільні люди. Принаймні, вони мали вольності, свободи. Вивільнення від сплати податків, від кримінального переслідування за деякі злочини. А ще – мали свободу розпоряджатися життям власних підданих на свій розсуд.

Отакі колись були свободи. Для обраних. Здобуті де підкупом, де погрозами, де силою. Свободи суспільних каст і кланів. Все те, що існує дотепер і носить назву «привілеїв».

Справа Насірова – не перше свідчення, що у нас в Україні таки є вільні люди. Пікети ж бо біля Солом`янського суду зібралися не від жаги помсти високопосадовцю, а через острах, що «підопічний» НАБУ матиме занадто багато свободи і розчиниться в повітрі, як привид – аби засвітитися потім десь за кордоном, вільно оминувши блокпости наших доблесних прикордонників.

Хіба такого у нас не було? І хіба справа Насірова, принаймні його поведінка на суді, не схожа на добре відпрацьовану технологію, яка уже врятувала від в`язниці сотні його колег-чиновників? 

Цілий десяток високооплачуваних адвокатів мають гроші й натхнення, аби створювати у медіа образ Насірова-страждальця. Який змушений вислуховувати звинувачення у стані повної непритомності, сповитий бинтами, змерзлий під стосом пледів, й ледь не на грані життя і смерті. А коли слідчі й громадськість засумнівалися, «тяжко хворий», скинувши ковдри, хоробро здіймається на ноги і вирішує вчинити акт громадянської мужності. «Я фактично можу вважатися вільним. Однак, готовий проявити громадську ініціативу… та не покидати межі України», - пише Насіров у оприлюдненій адвокатами заяві.

Чим не герой?

Вже й політологи спохопилися. «НАБУ виглядає інструментом тривіальної президентскої помсти за корпоративну «зраду»! – пише Олександр Кочетков.

А бютівський нардеп Сергій Власенко поспішає запевнити, що «ні одній зі сторін не потрібне правосуддя. А відтак це не судовий процес, а змагання «рєшал».

Чим не жертва обставин?

Часом здається, що лікарня «Феофанія» й існує виключно для того, аби генерувати у плебса невтамовне співчуття до чиновників, як горять на роботі. До убогих і хворих які претензії?

Скількох високопосадовців ескулапи врятували від людського гніву фальшивою виразкою шлунка, від звільнення з посад і від посадок – фейковим інфарктом міокарда? Скількох суддів відправляли на кількамісячний лікарняний, аби затягнути справу, щоби про неї забули?

І, як зізналася в.о. міністра охорони здоров`я Уляна Супрун, вона на тих лікарів «жодним чином не може впливати, бо «Феофанія» не належить до Міністерства охорони здоров’я, а підпорядкована Державному управлінню справами». І не має ліцензування, а отже у неї не можна відібрати ліцензію…

Виявляється, у нас є народна медицина, гомеопатія, а є «Феофанія», де ставлять діагноз у тільки їм відомий спосіб. 

І сьогодні, гадаю, не лише мене гостро цікавить одна річ: чи планує генпрокурор відкрити кримінальне провадження щодо лікарів, які сфабрикували інфарктний діагноз Насірова? Я думаю, Юрій Луценко вже мав би прояснити свою позицію, хоча б у ФБ.

І чи не варто Супрун (а заодно й Авакову) розслідувати, чому Насірова відмовилися для встановлення справжнього діагнозу брати в лікарню швидкої допомоги? Чи ця лікарня теж уже не належить Мінохорониздоров`я?

Хто адекватно оцінить дії голови Солом'янського суду Людмили Шереметьєвої, яка не захотіла в неділю терміново приїхати до суду, аби розблокувати суд по Насірову?

Хто розслідуватиме версію про її, буцімто, вказівку другому черговому судді не їхати на роботу, аби унеможливити розгляд відводу судді в терміни перебування головного фіскала країни під вартою?

Хто в неї спитає кваліфіковано: чому вона не дала можливості автоматизованій системі визначити другого чергового суддю на неділю і викликати його на роботу?

Хто розслідує, чи дійсно у суботу ввечері Солом`янський суд відвідав голова Апеляційного суду Ярослав Головачов, і чи не після його порад засідання було заблоковано?

Мовчать у Вищій раді правосуддя, судовій адміністрації, суддівській спільноті. Може й правда верховенство права суддів районного суду на законний недільний відпочинок переважає в нас цивілізаційні європейські вимоги «скорого й справедливого суду»?

А може в цьому суді існує певна спеціалізація: закривати кримінальні справи (з наступною відміною європейських санкцій) проти бізнес-партнерів Януковича? Як було недавно з Юрієм Іванющенком?

Заковика не в особі головного українського податківця, хоча для нашого суспільства він став ледь не інфернальною постаттю. Насправді, посада, яку він посідає, не така вже й висока. Справа в принципі.

Бо вже не вперше коса правосуддя натикається навіть не на камінь, а на тупу й гливку глину кастового спротиву, в'язне у ній – не важливо, як цей спротив назвати – чиновницьким чи олігархічним.

Рятівна стежка за кордон витоптана у нас десятками й сотнями штиблетів зі страусячої шкіри. Технологія доведена до рівня космічної, з максимальними зручностями для фігурантів – «олл інклюзив», як кажуть. І кого по справжньому лякають ті електронні декларації, ті НАЗК, НАБУ і САП, коли за першої ж небезпеки спрацьовує ланцюг – суд, «Феофанія», злидарська застава, безпорадне СБУ, вікно на кордоні, Білорусь, Росія (чи Австрія)? Тормозок з антикваріатом давно зібрано, літак стоїть «під парами».

І ще. Автор цих рядків – категоричний противник «майдану-3».

Але мені здається, що сьогодні – саме одна з тих реперних точок, коли громадськість має мобілізуватися і посилити тиск на владні структури.

Не треба шин і гранат. Наша зброя – інформаційний штурм. Насамперед треба змусити висловитися всіх головних політичних гравців.

Голоси багатьох, причому з різних таборів, почуто. І це добрий знак. Однак, своє слово має сказати Президент. Він не може втручатися в розслідування, але підтримку діям НАБУ, свою позицію відносно доцільності існування «Феофанії» та й такої дивної інституції, як Солом`янський районний суд, міг би висловити. Як гарант Конституції, лідер нації і громадянин України.

Згадаймо антикорупційні виступи  в Румунії. Там президент не став у позу над сутичкою, був пліч-о-пліч з протестантами. Це тим важливіше для Порошенка, що саме з його ім`ям чимало його недоброзичливців пов`язують гальмування справи Насірова. Самий час всі ці звинувачення дезавуювати.

На жаль, як я і побоювався, генеральний прокурор не запропонував НАБУ допомогу, а обмежився лише уїдливою порадою Ситнику: треба було вручати підозру вранці. Мовчить СБУ…

Своє слово мають сказати спікер і прем`єр, лідери парламентських партій. Бо ж їхнє мовчання схоже на вичікування: чия візьме.

Наскільки міцні в головного митаря тили? Частина депутатів виступила на його підтримку, «швидкою допомогою» навідалася до Інституту кардіології, аби, як було офіційно заявлено, «контролювати ситуацію та дії детективів НАБУ». А от зібрати підписи серед нардепів президентського блоку їм не вдалося…

Частина політиків і політологів з опозиційного стану замість підтримати НАБУ намагається остаточно зруйнувати довіру до нього в суспільстві. Принаймні, так це виглядає.

Бютівець Сергій Власенко поспішає запевнити, що вся інтрига процесу, на його думку, в тому, «наскільки швидко "проффесіонали" з НАБУ повністю завалять справу Насірова».

«А я хочу, щоб Насірову дали втекти», – пише у ФБ Анатолій Гриценко. Мовляв, якщо звільнять Насірова, то влада швидше згниє. «І відкриє перспективу для країни».

Чим гірше, тим краще – гасло усіх революціонерів, починаючи з Леніна… Бо ж, не дай Бог, Насірова таки засудять, це може означати: нинішня влада не безнадійна. А це не входить у плани опозиції.

На відміну від Гриценка, я не хочу, щоб Насірову дали втекти. Не хочу кращого колись потім – за рахунок гіршого вже сьогодні! Бо ж за 25 років Незалежності жодного разу кращого після гіршого не відбувалося.

Нинішня влада слабка, вона втрачає довіру людей, та, знаєте, – в цьому є своя користь. Така влада чутлива до тиску суспільства. Отже є невеликий шанс – зруйнувати, нарешті, оті кастові свободи, які не дають вільно дихати суспільству.  Шанс, якого не дасть новий «майдан», бо приведе (принаймні, на кілька років) до влади більш неприступне, більш впевнене у своїй абсолютній правоті коло нових аристократів.

От чому так важливо сьогодні довести до кінця справу Насірова.

Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-