У Клімкіна вважають, що ЄС має змінити модель відносин з Україною

У Клімкіна вважають, що ЄС має змінити модель відносин з Україною

Укрінформ
Європейський Союз у процесі своєї внутрішньої трансформації має подумати про нову модель стосунків з Україною і відмовитися від патерналістського підходу до нашої держави.

Про це на конференції "Підсумки імплементації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС за 2016 рік та подальші плани" заявив директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України Всеволод Ченцов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наразі ми виросли з тих коротеньких штанців просто об'єкту політики Євросоюзу. Ми претендуємо і є всі підстави, щоб у нас був якийсь, якщо не рівноправний, то серйозний діалог", - сказав Ченцов.

У цьому контекст він нагадав про ситуацію з наданням Україні безвізового режиму, коли наша держава стала заручником проблем усередині ЄС.

За словами дипломата, подібні проблеми виникають і в інших секторах, це, зокрема, і підписання Угоди про спільний авіаційний простір, яка "зависла" через певні проблеми між країнами-членами ЄС, а також є проблеми в енергетичній сфері.

"Для нас незрозуміла ситуація, коли важливі питання, які стосуються енергетичної інфраструктури і мають вплив на ситуацію в Україні, на наш енергетичний баланс, вирішуються без нас. Просто нас ставлять перед фактом, що європейська комісія ухвалила якесь єдино правильне рішення - я маю на увазі OPAL. Може це й так, але ми маємо бути в процесі", - підкреслив Ченцов.

Він погодився з тезою представників Євросоюзу, що Угода про асоціацію з ЄС - це програма реформ для України.

Але, за словами Ченцова, для ЄС не менш важливо враховувати чинник України, особливо у нинішній складній ситуації, коли Євросоюз буде змушений сам реформуватися.

Дипломат зазначив, що Євросоюзу треба буде визначитися, якими будуть майбутні стосунки з такими державами як Україна.

"Напевно, модель має бути дещо іншою. Має бути баланс зобов'язань. Це стосується і Угоди про асоціацію і енергетичного співтовариства. Тобто (необхідна - ред.) зміна моделі відносин, зміна ставлення і відмова від дещо патерналістського підходу у ставленні до України", - переконаний Ченцов.

Резюмуючи, він зауважив, що сьогодні назрів момент про це говорити і це робити.

На його думку, майданчиком для такого обговорення, можуть бути і саміт східного партнерства, який відбудеться восени, і двосторонні заходи Україна - ЄС і саміт Ради асоціацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-