ООН складе список бойовиків, що не хочуть повертатися за обміном

ООН складе список бойовиків, що не хочуть повертатися за обміном

Укрінформ
Представники місії ООН з прав людини цього тижня почнуть фіксувати заяви тих осіб, які включені в обмінні списки ОРДЛО, але хочуть залишитися на контрольованій українською владою території.

Такої домовленості досягнуто під час засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську, повідомляє перший заступник Голови Верховної ради Ірина Геращенко.

"Найважливіше з роботи гуманітарної групи (де також працює В. Медведчук і представники СБУ) сьогодні: сподіваюся, цього тижня представники місії ООН з прав людини почнуть фіксувати заяви тих, хто є в списках ОРДЛО , але хоче залишитися на контрольованій украінською владою території. Ми більше місяця вели важкі перемови про це і в Мінську, і з гуманітарними організаціями. Сподіваюся, зараз розпочнеться фактична робота, і від того, наскільки швидко пройде цей етап, залежить питання звільнення заручників і дата", - зазначила вона.

Як уточнила перший віце-спікер, майже дві сотні людей зі списку, яких вимагає видати ОРДЛО, не бажають переміщення і хочуть залишитися на підконтрольній Києву території.

"Задля звільнення наших хлопців ОРДЛО вимагає, щоб міжнародні гуманітарні місії засвідчили ці відмови і при цьому категорично проти залучення Міжнародного Червоного Хреста до питання звільнення заручників (хоч саме ця організація має найбільший досвід і є визнаною моніторинговою місією). Ми - за максимальне прискорення всіх процесів, тоді можна буде вийти на дату звільнення", - наголосила Геращенко. 

Вона також поінформувала, що на сьогодні до списку СБУ включено 113 заручників, однак ОРДЛО підтверджує тільки 47, хоча українській стороні відомо місцезнаходження 59 осіб. 

За її словами, у Мінську українська сторона знову порушувала питання щодо коректності інформації, наданої ОРДЛО, а також щодо негайного допуску МКЧХ до в'язниць на окупованих територіях. "Ми вимагаємо, щоб заручники могли отримувати листи, передачі, дзвонити рідним. Немає пояснення, чому в рамках Мінської групи вже два роки ці питання блокуються (хоч ми кожного разу їх порушуємо), чому МКЧХ не може передати листи, чому хлопці вже 9 місяців не можуть телефонувати рідним. І лише ті, кому сприяє Москва, такий доступ отримують, можуть передати листи і посилки", - заявила представниця України у гуманітарній підгрупі. 

Водночас, за її словами, українська сторона гостро підняла питання невідповідності Мінським угодам указу Путіна про так зване "визнання документів ОРДЛО". 

"Я звернула увагу ОБСЄ, що це може вплинути і на звільнення заручників (є великий ризик, що деяких заручників можуть оголосити "громадянами ОРДЛО"), і створює підгрунтя для націоналізації українських підприємств. Представники ОРДЛО заявили, що на українські підприємства на окупованих територіях введена "тимчасова адміністарція" (так сором'язливо вони називають націоналізацію украінської власності)", - підкреслила перший віце-спікер. 

Крім того, додала вона, "як відлуння одного "приватного візиту" на Донбас", сьогодні представники ОРДЛО заявили, що в рамках "программы воссоединения народов Донбаса" вони вимагають зворотнього візиту так званого "МНС і громадських організацій" на українські підприємства на підконтрольних територіях.

Як повідомлялося, народний депутат Надія Савченко і керівник громадської організації "Офіцерський корпус" Володимир Рубан 24 лютого їздили до Донецька, щоб, за їх словами, відвідати військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-