Гройсман каже, що торгова блокада загрожує відсутністю валюти

Гройсман каже, що торгова блокада загрожує відсутністю валюти

Укрінформ
Енергетична блокада загрожує економічній, енергетичній безпеці країни та відбивається на обороноздатності держави.

Про це в четвер заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спілкування із журналістами на ПАТ "ФЕД" у Харкові, повідомляє Урядовий портал.

"Енергетична блокада може призвести до двох негативних наслідків: перше – це тепло і електроенергія. Друге – це віялові відключення електроенергії, тому що вугілля, яке ми дуже добре при підготовці до зими зберегли, можемо втратити і витратити за кілька тижнів по країні. Це означає, що не буде електроенергії. Ще один важливий фактор: якщо зупиниться українська металургія, яка формує 12% ВПП і 20% валютної виручки в країну, це буде означати, що це підірве курс національної валюти в перспективі, зупиниться комплекс, в якому працюють близько 300 тис. людей, а це відрахування і в місцеві бюджети, і заробітна плата людей. Це може призвести до дуже сильних, руйнівних наслідків від таких дій", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Він ще раз звернувся до блокадників: "Друзі, я проти того, щоб була контрабанда, щоб були зловживання. Але якщо мова йде про економічну безпеку нашої країни, то наша патріотичність має полягати у тому, що ми маємо стати на державницьку позицію і зрозуміти, що за місяць, два, навіть за 3 роки провести переорієнтацію національної економіки, коли нахабно буквально за кілька місяців агресор зайшов у нашу країну, неможливо. Я закликаю справжніх патріотів подумати про справжніх українців, у яких свої потреби, яким потрібно працювати", - наголосив Гройсман.

Прем'єр-міністр підкреслив, що енергетичне вугілля належить українським громадянам, добувається з українських надр та купується у підприємств, які зареєстровані та сплачують податки в Україні.

"Не буде електроенергії – не буде металу, не буде металу – не буде експорту, не буде експорту – не буде валютної виручки. Не буде металу – не буде танків, залізничних вагонів. Треба усім українським патріотам осмислити те, що відбувається сьогодні", - сказав Гройсман.

Уряд ухвалив низку оперативних рішень, щоб контролювати ситуацію в енергетичному секторі, наголосив Прем'єр-міністр. Також була забезпечена якісна підготовка до опалювального сезону, починаючи з літа.

"Перекрити поставки енергетичного вугілля зимою – це просто неправильно", – підкреслив він.

Глава уряду зауважив, що завжди відкритий до діалогу.

Гройсман зазначив, що кілька днів тому зустрівся з представниками "блокадників" та висловив готовність до взаємодії задля наведення порядку щодо пересування товарів через лінію розмежування. "Це має бути публічний, якісний контроль, який громадськість має забезпечити. Я абсолютно готовий до конструктивної взаємодії і категорично не згоден з контрабандою у країні і буду з нею боротися і далі", - підкреслив Прем'єр-міністр.

фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-