Україна vs Росія: Клімкін не виключає, що слухання в суді ООН триватимуть кілька років

Україна vs Росія: Клімкін не виключає, що слухання в суді ООН триватимуть кілька років

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін не виключає того, що Міжнародний суд ООН кілька років може розглядати позов щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми знаємо, що такі слухання тривають іноді кілька років. Ми прекрасно розуміємо, що Росія буде усіма способами чинити опір, але вважаємо, що у нас достатньо необхідних доказів і всі міжнародні правові підвалини. І головне — правда і моральне право", - сказав Клімкін.

Так, за словами міністра, Україна стверджує, що РФ порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України.

"Ми вимагаємо невідкладно припинити постачання зброї, тренування збройних формувань, а також їхнього фінансування, невідкладно повернути під контроль України ділянку українсько-російського кордону, яка поки що не контролюється нами з метою попередження будь-яких актів тероризму, оскільки ми вважаємо та аргументуємо, що постійний трафік російських терористів, найманців, зброї та чого завгодно сприяє актам тероризму. І, звичайно, компенсувати збитки, завдані актами тероризму", - сказав урядовець.

За його словами, Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації щодо неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар. "Ми вимагаємо невідкладно припинити порушення конвенції та вжити усіх заходів із метою гарантування повного та рівного захисту всім етнічним групам в окупованому Криму", - наголосив Клімкін.

Україна також звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням запровадити тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовженню порушень прав людини з боку Російської Федерації протягом розгляду справи Судом по суті.

Як повідомлялося, позов щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України вже зареєстрований у Міжнародному суді.

У російському МЗС вже заявили, що позов України проти Росії в Міжнародний суд ООН переслідує політичні інтереси. Там наполягають, що Українська держава не представила підтверджень своєї позиції про те, що мають місце обставини, які потрапляють під конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-