Комедія називається… «Конкурс на посаду»

Комедія називається… «Конкурс на посаду»

Аналітика
Укрінформ
Свіжий приклад... Список претендентів на місце глави Нацполіції: від домогосподарки - до генерала поліції

З ініціативи Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова нині триває конкурс на посаду глави Нацполіції. Перший етап – розгляд поданих претендентами документів на відповідність базовим вимогам конкурсу почнеться зовсім скоро, 18 січня. Закон України цей конкурс не передбачає, але, за словами міністра, «це логічний крок реформи МВС, вибудова лінії довіри між суспільством та поліцією». Відтак було сформовано тимчасовий дорадчий орган – Консультативну відбірну комісію, до складу якої увійшли шестеро незалежних міжнародних та національних експертів. 13 січня був опублікований список зареєстрованих учасників конкурсу, яким і зацікавився Укрінформ. Здається, що нинішні конкурси для очільників державних органів перетворилися на злу пародію, що вдають зміни та демократію, і стали просто загальним тлом для визначеної наперед фігури. На таку думку наводять хоча б прізвища «улюбленців» пана міністра, які є в списку із 64-х претендентів на посаду головного полісмена країни: Вадим Троян і Костянтин Бушуєв (нинішній в. о. глави Нацполіції і його заступник), Андрій Крищенко (глава столичної поліції) та В’ячеслав Аброськін (начальник Головного управління Нацполіції в Донецькій області). До того ж, насторожує інша деталь – прийом документів відкладали, аж поки не настали свята.

Можна згадати і те, як проходили конкурси на призначення держсекретарів: працювати із запропонованими кандидатами в один голос  відмовилися міністр інфраструктури Володимир Омелян та в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Скандальним виявився і конкурс на посаду директора Національного природного парку «Тузловські лимани», переможцем якого став Віталій Чакір. Він не зміг відповісти на елементарні запитання про заповідник, а також засвідчив, що не розбирається у фаховій термінології (згодом він відмовився від призначення). Нинішній керівник парку Іван Русєв назвав проведений конкурс «фарсом».

Цим же словом можна назвати конкурс на керівні посади в Державне бюро розслідувань, де серед членів комісії немає жодного представника громадськості. Навіть більше – керівник відділу адвокації (просування реформаторських рішень, які мають на меті структурні зміни в суспільстві та розширюють можливості реалізації конституційних прав громадян. – Ред.) Реанімаційного пакету реформ Вадим Міський стверджує: «Двоє членів комісії — Іван Стойко та Владислав Бухарев — так і не змогли підтвердити отримання вищої юридичної освіти, що, згідно з законодавством, є необхідною умовою участі в роботі комісії». Про це повідомляє газета «Дзеркало Тижня».

Так невже слід говорити про дискредитацію усіх конкурсів, навіть на посаду глави Нацполіції?

Домогосподарка і шестеро пенсіонерів

Примітно, що на посаду глави Нацполіції претендують не лише поліцейські. Як головні вимоги до конкурсантів вказані повна вища юридична освіта, стаж роботи в галузі права не менше 7-ми років та досвід роботи на керівних посадах не менше 5-ти років. Одна з важливих особистісних вимог –  політична незаангажованість, на якій наголошував сам Арсен Аваков.

Як мінімум одна політично незаангажована фігура у списку претендентів дійсно знайшлися – домогосподарка (як зазначено в графі «посада») Анна Терещенко, яка до того ж немає юридичної освіти чи  юридичного стажу. Окрім того, стати першим полісменом виявили бажання і 6 пенсіонерів, але вже з юридичною освітою і відповідним стажем роботи.

Укрінформ звернувся до директора Харківської правозахисної групи, члена Консультативної відбірної комісії на посаду глави Нацполіції Євгена Захарова (він же, пригадаємо, брав участь у визначенні кандидатури на посаду глави НАБУ) з такими запитаннями:

1. Як би ви оцінили якісний склад претендентів на посаду Глави Нацполіції? Адже там є дивні люди, наприклад, домогосподарка, пенсіонери тощо.

2. Що ви думаєте про саму конкурсну процедуру в українських відомствах? Тобто, наскільки вона спроможна позитивно вплинути на якість керівного складу?

Захаров: «Всі 64 кандидати здали резюме та мотиваційний лист, у якому їх запитали викласти своє бачення, як вони будуть працювати. З цих кандидатів 40 - працювали в міліції, 18 кандидатів працюють у Нацполіції. Крім того є декілька сильних адвокатів. Проте не всі, на жаль, серйозно поставилися до складання документів. У списку є близько 10-ти кандидатів, які взагалі не відповідають вимогам закону: не мають юридичної освіти, стажу роботи в галузі права 7 років та 5 років управлінського тощо. Я, чесно кажучи, не розумію нащо вони взагалі висувають свою кандидатуру. Можливо, як каже молодь, по-приколу або для піару. Звичайно, ми ще не проголосували за зняття цих кандидатур, але, як член комісії, стверджую, що 18 січня на наступному засіданні комісії їх буде знято з конкурсу».

На друге питання я відповім просто: думаю, що все треба робити через конкурс - нічого кращого, ніж конкурс поки нема. Що стосується комісії, то є така вимога, щоб в її складі були три іноземці, три громадські активісти, два правозахисники і один журналіст. Всі вони зможуть добре оцінити якості кандидатів. Відтак, я вважаю, що конкурсна процедура як спосіб відбору спроможна позитивно вплинути на якість керівного складу».

Люди з системи

Узагалі ж за посаду головного поліцейського України змагаються 18 діючих поліцейських і 40 колишніх. Як уточнюють в Нацполіції, наймолодшому з кандидатів, патрульному інспектору з Одеси Володимиру Московченку, всього 24 роки. Серед кандидатів – дільничний (з Дніпропетровської області), слідчі, кілька начальників обласних управлінь поліції (Одеської, Донецької, Житомирської, Чернігівської, Чернівецької областей та глава столичної поліції Андрій Крищенко). Крім того, в списку є поліцейські і вищого рангу. Наприклад, нинішній в. о. глави Нацполіції Вадим Троян, його заступник Костянтин Бушуєв та Сергій Князєв, начальник Департаменту карного розшуку Національної поліції України, генерал поліції ІІІ рангу. Також у списку кандидатів є двоє претендентів з «прокурорських» – це доцент кафедри Нацакадемії прокуратури Микола Бортун, який брав участь у конкурсі на керівні посади в Державному бюро розслідувань (в тестуванні на знання законодавства набрав досить непоганий показник – 93 бали зі 100) і перший заступник керівника київської прокуратури №6 Вадим Гіренко.

Ще до початку оголошення конкурсу громадськість обговорювала як можливого кандидата на цю посаду Геннадія Москаля, генерал-лейтенанта міліції у відставці, який останні 3 роки наводить лад у найпроблемніших областях, але у списках претендентів його кандидатури немає.

То чи матиме ця альтернативна процедура, яку запропонував очільник МВС, ефективний результат – невідомо. Ми звернулися по коментар до політолога, експерта у сфері державного управління, одного із членів конкурсної комісії на посади у Національному агентстві з запобігання корупції(НАЗК), Віктора Тарана.

Таран: «Якщо говорити про конкурс на посаду глави Нацполіції, то жодне законодавство не передбачає його проведення. Більше того, результати матимуть суто рекомендаційний характер і Арсен Аваков має повне право обрати того, кого він захоче. Тому я вважаю, що цей конкурс – компонент піару, який намагається зробити Аваков, щоб придати йому ознаки доброчесності. Безперечно, дуже важливо, які будуть результати. Адже якщо суспільство і журналісти будуть спільно моніторити і дадуть оцінку кандидатам, то буде обрано дійсно достойну людину. Однак, якщо ми натрапимо на зворотну реакцію, коли врешті-решт комісія запропонує трьох найдостойніших, на їхню думку, кандидатів, а Аваков це проігнорує і вибере свого, то тоді можна буде сказати, що ця процедура - не більше, ніж піар. Зараз важко сказати, наскільки вона буде ефективна. Ми побачимо це лише через півтора місяці».

Так, на словах все правильно. Чого ж результати не радують, залишаючи у активних громадян присмак того, ніби їх знову обдурили? Можливо, відбір за конкурсом деінде, не в Україні, - це дійсно вибір найкращого з кандидатів. У нас же, як показує досвід, все з точністю до навпаки. З переліку кандидатів обирають не найдостойнішого, а найпотрібнішого для реалізації чиїхось власних цілей. І під виглядом реформ нам подають «кумівство» в новому вигляді. Знову #зрада?

Юлія Горбань, Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-