Україна докладно пояснила, чому голосувала за резолюцію ООН щодо Ізраїлю

Україна докладно пояснила, чому голосувала за резолюцію ООН щодо Ізраїлю

Укрінформ
Постійне представництво при ООН розтлумачило по пунктах, як у Раді Безпеки приймалася резолюція, що засуджувала поширення ізраїльських поселень на окупованих територіях, і чому українська сторона підтримала документ.

Про це Місія України при ООН повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Пошук вирішення конфлікту перебуває сьогодні чи не в найглибшій кризі за всю його історію. Відсутність перспектив реанімації мирного процесу між Ізраїлем і Палестиною чи не щодня виливається в загострення безпекової ситуації в Ізраїлі та на західному березі річки Йордан. На цьому фоні небувала поселенська активність Ізраїлю на палестинських територіях навряд чи допомагає приборкати насильство", - пояснили в українській Місії.

На початку проект резолюції був набагато більш жорстким для Ізраїлю. Згодом він був серйозно доопрацьований і збалансований шляхом включенням до нього кількох пунктів, поінформували в постпредстві. Це й вимоги до органів безпеки Палестинської національної адміністрації (ПНА) вести активну боротьбу з тероризмом, і необхідність негайних кроків для попередження будь-яких насильницьких дій проти цивільного населення, й положення про важливість притягнення до відповідальності винних за терористичні акти, й деякі інші пункти.

Остаточний текст резолюції звівся до повтору положень багатьох вже схвалених документів Радбезу ООН. "Не новим є заклик до Ізраїлю припинити поселенську діяльність як необхідну умову для врегулювання конфлікту з Палестиною на основі принципу співіснування двох держав. До всіх сторін (неодмінно й палестинської!) міститься заклик до реалізації колективних зусиль в інтересах досягнення миру й безпеки в рамках близькосхідного мирного процесу", - наголошується в повідомленні.

Тому будь-яке голосування України, окрім як "за" резолюцію із закликом до припинення незаконної діяльності на територіях, що, відповідно до міжнародного права, мають статус окупованих, "жодним чином не стикувалося з нашою боротьбою на дипломатичному (а у випадку з Донбасом – і бойовому) фронті проти тимчасової окупації російським агресором Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей".

Зло окупації – це саме те, проти чого Україна відчайдушно бореться вже два роки на всіх міжнародних майданчиках, підкреслили в Місії. Це те, за що Україна "безкомпромісно критикує інші держави, які намагаються зайняти половинчасту позицію у відповідь на триваючу російську агресію".

Існують принципові державницькі питання, позиція щодо яких не може і не має змінюватися залежно від політичної кон’юнктури. Є національні інтереси України, які не завжди збігаються з інтересами партнерів, зокрема Ізраїлю. Від яких не можна ні "утриматися", ні, тим більше, проголосувати проти, зауважили в українському дипломатичному представництві.

"Переконані, що взаємна повага до позицій один одного, вміння слухати й чути свого співрозмовника, високий рівень політичного діалогу між нашими державами залишатимуться фундаментом співпраці між Україною та Ізраїлем у рамках ООН", - підсумували в Постійному представництві України при Організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-