Мартін Сайдік розповів, що заважає врегулюванню на Донбасі

Мартін Сайдік розповів, що заважає врегулюванню на Донбасі

Укрінформ
Серед комплексу політичних, економічних, військових та гуманітарних проблем, які всі потребують поступового рішення, процес врегулювання ситуації на Сході України вимагає, передусім, однієї важливої передумови – стійкого та довготривалого припинення вогню.

На цьому акцентував у коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Вашингтоні спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік.

"Насправді я не можу відповісти на запитання, яке проблемне питання повинно бути вирішене негайно, тому що ми маємо сукупність проблем. Ми маємо справу з усіма ними одночасно. Ми маємо гуманітарні проблеми, економічні питання, артилерійські обстріли, нам потрібно вирішити деякі політичні аспекти. Отже, неможна серед цього визначити пріоритет, але без стійкого довготривалого припинення вогню ми не зрушимося з місця", - зауважив представник ОБСЄ.

Він підтвердив, що "перший крок, якій має бути зроблений – це реальне припинення бойових дій". Після цього, за його словами, можна говорити про відведення зброї, створення певного рівня довіри для вирішення політичних питань.

Відповідаючи на пряме запитання, хто, на його думку, несе відповідальність за зрив перемир'я, представник ОБСЄ зауважив, що спробує сформулювати це в дипломатичний спосіб. "Якщо ви прочитаєте доповіді Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, і якщо ви розбираєтесь у географії, ви завжди можете зрозуміти з цього, звідки ведуться обстріли",- сказав він.

Водночас, дипломат визначив ще один аспект, який заважає встановити діалог з цього питання між російською і українською сторонами – це відсутність довіри. "Зараз в Україні люди обговорюють необхідність введення віз для росіян, і це просто свідчить про те, де ми знаходимося зараз у встановленні діалогу. Якщо не буде взаємного розуміння, не буде відновлення довіри, вся наша (посередницька – ред.) робота залишатиметься дуже складною", - наголосив він.

Сайдік не став коментувати твердження, що зараз мають місце, про необхідність заміни Мінських домовленостей на іншу угоду, оскільки він сам "працює саме над імплементацією "Мінська". За його словами, якщо будь-хто запропонує інший підхід для розв'язання проблеми, він не поспішатиме називати це чимось кращим. "Я думаю, що Мінські домовленості – це гарна платформа для розв'язання проблем, дуже гарна платформа. Але для нової платформи, для нової угоди потрібно, щоб політики спершу погодилися на ці домовленості", - підкреслив Мартін Сайдік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-