Росія в Гамбурзі примудрилася себе ізолювати - посол США в ОБСЄ

Росія в Гамбурзі примудрилася себе ізолювати - посол США в ОБСЄ

Укрінформ
Українське питання залишиться першочерговим на порядку денному для Організації з безпеки і співробітницва в Європі (ОБСЄ), а Росія опинилася в організації в ізоляції.

Про це заявив під час аудіоконференції в середу посол і постійний представник США в ОБСЄ Деніел Баєр (Daniel Baer), повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.  

«Важливим підсумком зустрічі в Гамбурзі (8-9 грудня) стало те, що російсько-український конфлікт залишається на вершині порядку денного», - сказав Баєр.

Він наголосив, що з виступів представників 57-ми країн-членів організації у 53-х згадувалася або анексія Криму, або конфлікт на Донбасі, або і те, й інше. 

І лише Росія «в Гамбурзі примудрилася майже повністю ізолювати себе», зауважив посол. Свідченням тому і одним з показових моментів стало те, що коли Німеччина представила проект підсумкової декларації по конфлікту на Донбасі, Росія єдиною з країн учасників була проти і заблокувала документ. 

Причому Україна стала не єдиною темою, по якій Росія ізолювала себе, «вона примудрилася різними способами влаштувати обструкцію» з усіх питань, які стосувалися галузі прав людини. 

Те, що в результаті не було офіційно сформульоване і документально зафіксоване чітке засудження анексії Криму і триваючої підтримки сепаратистів на сході України, дипломат назвав «розчаруванням». 

Для українців і багатьох інших розчаруванням, визнає він, може бути діяльність СММ, яка як і раніше не має доступу до багатьох місць. У 2017 році, запевнив посол, робитимуться кроки з посилення можливостей СММ і розширення присутності спостережної місії на пунктах перетину. Зараз делегації вже тісно співпрацюють з Австрією, яка перебирає на себе головування в організації, «щоб забезпечити СММ усе необхідне». 

Баєр також запевнив, що триватиме тиск на РФ і сепаратистів в тому, щоб вони пускали місію туди, куди вона сьогодні не має доступу, а також припинили збивати безпілотники. Однією з важливих тем буде тема моніторингу СММ кордону, оскільки без упевненості у людей в тому, що через кордон не йде зброя і солдати, важко забезпечити довіру, необхідну для подальших кроків врегулювання, зауважив він. 

Баєр запевнив, що в США чітко бачать, що є агресор і є жертва в цьому конфлікті. У Вашингтоні, за його словами, ясно, що «роль Росії повинна отримати засудження, що вся Європа і Північна Америка мають бути єдині в тому, щоб змусити Росію піти правильним шляхом - змінити курс і зробити кроки для виправлення тієї великої шкоди, якої вона завдала». Для цього їй в першу чергу слід припинити відправляти амуніцію, зброю і бійців до лінії зіткнення, після цього можна досягти прогресу на інших напрямках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-