Асоціація Україна-ЄС: посол прогнозує компроміс з Нідерландами за два-три дні

Асоціація Україна-ЄС: посол прогнозує компроміс з Нідерландами за два-три дні

Укрінформ
Посол ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі прогнозує досягнення компромісу з Нідерландами щодо Угоди про асоціацію з Україною за два-три дні.

Про це він сказав у Харкові, інформує у вівторок Радіо Свобода.

«Зараз, в цей самий момент, влада Нідерландів спілкується з лідерами Європейського Союзу, щоб знайти рішення, як ми це називаємо, голландських труднощів. Ми впевнені, що цього тижня, в найближчі 2-3 дні, рішення буде знайдено», – сказав Мінгареллі.

Посол наголосив, що на сьогодні значна частина положень Угоди про асоціацію ЄС з Україною вже впроваджується. «27 країн уже ратифікували Угоду про асоціацію», – сказав посол.

Напередодні, 12 грудня, в Європейському Союзі ще не узгодили остаточний текст ухвали Європейської ради (саміту ЄС) щодо поступок Нідерландам навколо Угоди про асоціацію Євросоюзу і України.

У проекті ухвали, який підготували Нідерланди, наразі бракує першого пункту – в ньому Нідерланди хотіли б бачити підтвердження, що угода не є першим кроком до майбутнього членства України в ЄС. Проти цієї вимоги виступають деякі східноєвропейські країни-члени, в першу чергу Польща.

Інші пункти проекту документа передбачають у разі ухвалення, що угода про асоціацію, зокрема, підтверджує співпрацю між ЄС і Україною в галузі безпеки, але не містить зобов’язань ЄС чи країн-членів надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Нідерланди є єдиною країною ЄС, що не ратифікувала цю угоду за результатами референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд прем’єр-міністра Марка Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму. Як компроміс Нідерланди пропонують, щоб ЄС виступив із офіційним документом про обмеження щодо України, які не має зняти ця угода, і заявляють, що без такого документа остаточно відмовляться ратифікувати її.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-