Луценко у Гаазькому суді: в основному засуджені виконавці злочинів проти Майдану

Луценко у Гаазькому суді: в основному засуджені виконавці злочинів проти Майдану

Укрінформ
Україна потребує допомоги міжнародного правосуддя для притягнення до відповідальності організаторів злочинів на Майдані, у Криму та на сході України.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час дискусії в рамках сесії Асамблеї країн-членів Міжнародного кримінального суду у Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми потребуємо міжнародних правових інституцій для притягнення до відповідальності організаторів цих злочинів", - сказав він.

Генеральний прокурор відзначив, що Україна в рамках національних можливостей проводить розслідування та передає до суду обвинувачення щодо причетних до трагічних подій на Майдані.

Він відзначив, що на цей момент у судах знаходиться 150 справ щодо тяжких злочинів проти учасників мирних протестів, 35 осіб засуджено. Ще 190 справ щодо осіб знаходиться на стадії досудового слідства.

"В основному це рядові виконавці злочинних наказів, яких використовували для розгону, а потім і вбивств мирних демонстрантів. Так само і на сході України ми притягуємо за скоєні злочини проти особи військовослужбовців або озброєних сепаратистів", - сказав він, додавши, що співпраця з міжнародними правовими інституціями потрібна для притягнення до відповідальності організаторів цих злочинів.

За словами Луценка, Янукович, його найближче оточення та керівництво Збройних сил РФ знаходяться поза можливостями українського правосуддя.

"Ми встановили причетність міністра оборони РФ та 18 генералів Збройних сил РФ до ведення агресивної війни з порушенням Женевської конвенції на нашій території. Але, очевидно, що ми не зможемо використати наше правосуддя для ефективного покарання. Так само ми не маємо можливості покарати тих, хто грубо порушує ключові права людини в окупованому Криму", - сказав він.

За його словами, у зв'язку з цим Україна звертається до Міжнародного кримінального суду з пропозицією спільної діяльності.

"Мені здається це було б дуже важливим прикладом покарання диктатури наднаціональними інституціями", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-