18 листопада: найголовніше за день

18 листопада: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
СБУ провела спецоперації зі звільнення Богданова і підтвердила справжність документів плану «Шатун». Уряд рапортує про зменшення рівня тіньової економіки. МВФ чекає коли Україна почне саджати корупціонерів

06.10

Трамп хоче призначити радником з нацбезпеки генерала Флінна. Той відомий своїми проросійськими заявами

Колишній керівник розвідувального управління Пентагону генерал у відставці Майкл Флінн отримав пропозицію від обраного президента США зайняти посаду радника з питань національної безпеки. Про це повідомив американський телеканал CNN із посиланням на джерела в перехідній команді Трампа.

Водночас, поки не відомо, чи прийняв Флінн цю пропозицію, йдеться в матеріалі. 57-річний генерал Флінн був одним з головних радників та високопоставленим представником мільярдера під час його президентської кампанії.

Призначення на цю посаду не вимагає процедури затвердження Сенату, що особливо зручно для обраного президента, оскільки Флінн має "довгу історію спірних зауважень та був звільнений з посади директора Агентства військової розвідки в 2014 році адміністрації Барака Обами". У Пентагоні стверджують, що генерала "попросили" достроково залишити посаду через його "спірний стиль управління".

Під час кампанії Трампа він майже на регулярній основі давав коментарі як експерт особисто Маргариті Симонян – головному редактору RT. У своїх виступах він часто стверджував, що "Росія має свою стратегію національної безпеки, і США повинні поважати її" та наполягав на необхідності більш тісної взаємодії з Кремлем.

«Укрінформ»: Поки не варто робити якихось глибоких висновків. По-перше, Флінна ще не призначили. Пропозиція йому нагадує швидше подяку за підтримку. По-друге, радник – це не міністр оборони чи керівник ЦРУ, його вплив обмежений. Ніякий радник Флінн не у змозі розвернути зовнішню політику США у потрібний для Кремля напрям.

10.15

Росіяни стали менше довіряти ЗМІ. Майже половина вважає, що їм не дають повної інформації

Росіяни дедалі менше вірять, що телебачення і традиційні ЗМІ надають об'єктивну інформацію про події, що відбуваються, у повному обсязі. Такі результати дослідження "Левада-центру", повідомляє "Інтерфакс".

"Як показало опитування, у 47% росіян при перегляді телепередач, прослухуванні радіо, читанні газет "складається враження, що їм щось недоговорюють, не дають повної інформації про те, що відбувається" (у 43% такого відчуття немає)", - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними дослідження, схоже росіяни відповідають і на питання, чи є у них відчуття, що ЗМІ "відволікають від справді важливих подій і тим самим фокусують увагу на якихось другорядних сюжетах": 44% дали позитивну відповідь, 43% - негативну.

«Укрінформ»: Російське суспільство не таке безнадійне, як про нього думають. Інша справа, що ця тверезомисляча половина нічого не вирішує. Ні в громадському житті, ні на виборах. Навіть критикуючи власні ЗМІ за пропаганду і плазування перед владою, росіянин, як правило, все одно згідний на Путіна, окупацію Криму та підтримку сепаратистів Донбасу.

12.10

Уряд створює робочу групу для реформ на митниці. Гройсман каже, що змінам заважає контрабандне лобі у Раді

Уряд працює над створенням робочої групи, яка опрацьовуватиме пропозиції щодо реформування митниці. Про це сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він наголосив, що у бюджеті на наступний рік закладено кошти на технічну модернізацію митниці, на те, щоб зробити кордони неприступними для контрабанди.

Гройсман також зазначив, що уряду буде необхідна підтримка парламенту щодо ухвалення необхідного законодавства у сфері реформування митниці. "Я розумію, що контрабандне лобі буде збивати ці закони з порядку денного нашого парламенту, але я сподіваюсь, що нам вистачить політичної волі зробити кордони ефективними, для того щоб ми могли десятки мільярдів залучити до державного бюджету і потім інвестувати у благополуччя нашої держави", - наголосив Прем'єр-міністр.

«Укрінформ»: Ось уже який місяць Володимир Гройсман каже про реформування на митниці. За допомогою американців він вже запускав технічну модернізацію, яка нібито унеможливлювала контрабанду та хабарі. Втім, як свідчать останні заяви Москаля і Марушевської, на митниці й надалі процвітають схеми, які кришують силовики та місцева влада. Через це в «тінь» йде майже 50 млрд гривень. Може одночасно з робочою групою почати і арешти? Хіба прізвища «королів контрабанди» не відомі?  

13.05

В Україні зменшується рівень тіньової економіки. За підрахунками уряду, «тіні» стало на 4% менше

У першому півріччі 2016 року рівень тіньової економіки становив 38% від ВВП, що на 4% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це під час години запитань до уряду у ВР сказав віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що зниженню рівня тіньової економіки сприяли: поступова стабілізація макроекономічної ситуації в країні, поліпшення бізнес-клімату, поступове відновлення та формування нових міжгалузевих зв'язків в економіці, а також започаткування процесів детінізації на ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

«Укрінформ»: Будь-який економіст вам скаже, що під час кризи частина бізнесу вимушена піти в «тінь» аби просто вижити. Найкращий спосіб зменшити тіньовий сектор – це зробити легальні умови ведення бізнесу конкурентними тіньовим. Якщо зважати на цифри, то держава намагається так і робити. Щоправда, за два роки рівень тіньової економіки зменшився всього на 9%...

13.55

СБУ звільнила Іллю Богданова. Його викрали, хотіли переправити до РФ і там вбити

Відомого блогера Іллю Богданова, екс-офіцера Федеральної служби безпеки Російської Федерації, який перейшов на бік України і був викрадений спецслужбами РФ, звільнили. Про це повідомив на брифінгу голова СБУ Василь Грицак, повідомляє Укрінформ.

"За допомогою спецоперації ми звільнили Іллю Богданова, і він перед вами", - сказав Грицак. За його словами, до зникнення Богданова був причетний колишній депутат Харківської облради. 

"Спроба переміщення до Росії відомого блогера Іллі Богданова коригувалася колишнім депутатом Харківської обласної ради (за інформацією СБУ, його прізвище Розсоха В.В. - Ред.). Ми його вже затримали", - сказав Грицак.

Як він розповів, СБУ отримала інформацію, що Богданова планують переправити до РФ, а після допиту - вбити. Було створено оперативну групу, яка була відправлена до Харкова і звільнила колишнього офіцера ФСБ. 

«Укрінформ»: Це вже не перша спроба вбити Богданова. В минулому році наші спецслужби впіймали кілера з харківського «Оплоту». Тепер замовник викрадення та вбивства – безпосередньо ФСБ. Прихована війна триває і ми поступово звикаємо до того, що зникають люди, виявляють «диверсантів» і запобігають терактам.

14.45

Платіжки за тепло. Розенко попереджає, що вони не можуть бути вищими за 2,5 тисяч гривень

Якщо кияни отримуватимуть платіжки за тепло вищі від 2-2,5 тис. грн, це їх має насторожити, оскільки відповідно до чинних тарифів це максимальна сума, в яку може обійтися ця послуга від "Київенерго". Про це написав віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко на своїй сторінці у Facebook

Коментуючи ситуацію, коли споживачі столиці отримали рахунки, в яких за два тижні в квартирі у 60 квадратних метрів було нараховано від 300 до 2200 гривень за опалення, також при однаковій площі квартир мешканці одного будинку отримали рахунки з кардинально різними цифрами, Розенко заявив, що сподівається, це була випадкова помилка.

"Сподіваюся, що в "Київенерго" з платіжками за опалення за жовтень, скажімо так, помилилися, що це не умисна дія, яка була спрямована на те, щоб збурити ситуацію в Києві", - зазначив він.

«Укрінформ»: Отже, випадковість чи навмисна помилка? З нетерпінням чекаємо на результати розслідування і на те, що винних (якщо то був план) жорстко покарають. Між тим, висновок з історії вийшов цілком позитивним – наші люди не дозволили собою маніпулювати і ще раз вивчили тарифи, а відповідні служби спрацювали добре, заспокоївши пристрасті.

15.20

План «Шатун». В СБУ підтвердили справжність документів

Експертиза підвередила, що план "Шатун" з дестабілізації ситуації в Україні був підготовлений у Росії. Про це заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє Укрінформ.

"Завершилася експертиза, ми її ще не оприлюднили, яка довела автентичність того, що ці документи готувалися дійсно там, де було оголошено. З приводу реалізації - ви самі можете накладати ті події, які відбуваються в Києві, на те, що написано в самому "Шатуні", - додав він.

«Укрінформ»: Те, що ніякої дестабілізації на сталося, і українці спокійно поставились до проплачених акцій, коливання гривні, завищених платіжок та істерик в Раді, заслуга насамперед самих українців. Нас подібним вже не вивести з рівноваги. Ну, а робота СБУ хай залишається за кадром. На те вони і спецслужба.

16.10

Місія МВФ в Україні. Кредитор чекає від України вироків для корупціонерів

Ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд очікує від влади нашої країни реальної боротьби з корупцією і залучення до відповідальності високопоставлених чиновників, викритих у корупції. Про це йдеться у заяві місії Фонду, яка завершила роботу в Україні.

"Особливо рішучих дій вимагає боротьба з корупцією, яка залишається найбільш часто згадуваною перешкодою на шляху ведення бізнесу в Україні. Незважаючи на досягнуті успіхи у створенні нових інститутів - Антикорупційного бюро, системи електронного декларування активів, до винесення вироків та притягнення до відповідальності корумпованих чиновників високого рівня та повернення доходів, одержаних внаслідок корупційних дій, справа поки не дійшла", - йдеться в заяві місії.

«Укрінформ»: Виявляється, відсутність доведених до кінця антикорупційних справ бісить не лише громадян України. В Європі розчаровані не менше. Жоден фігурант гучної справи про корупцію так і не сів. Повз вуха наших правоохоронців та прокуратури пройшли абсолютно дикі декларації окремих депутатів. От і виходить, що МВФ повинна ледь не ультиматум ставити нашій владі.

17.15

Стосунки між Україною та Польщею не погіршились. Попри фільм «Волинь» та інцидент з прапором

Відносини Польщі з Україною після спалення у Варшаві українського прапора і виходу на широкі екрани фільму "Волинь" не погіршилися. На цьому наголосив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, інформує Польське радіо.

"Ні, відносини не погіршилися. Звичайно, тривають дискусії, особливо між публіцистами. Українські політики зберігають поміркованість", - заявив Ващиковський.

Він зазначив, що польська поліція зараз розслідує справу щодо спалення прапора, і вона поки однозначно не підтверджує, що це був український прапор.

Ващиковський зауважив, що він провів розмову з главою МЗС України Павлом Клімкіним і пояснив йому, що це був поодинокий інцидент.

"Ми розслідуємо, чи це був односторонній акт вандалізму, хуліганства чи політична провокація. Він взяв до відома, що польська поліція негайно цим зайнялася, і це не вплинуло на наші відносини", - заявив Ващиковський.

«Укрінформ»: «Волинь» та спалений дурнями прапор і не могли зіпсувати стосунки між країнами. Занадто дрібний масштаб. А от про що реально хочеться почути від МЗС Польщі, так це про ініціативу в Сеймі від правлячої партії «Право і справедливість». Там вирішили, що кожен українець, який їде до Польщі працювати чи вчитися, має здавати іспит на лояльність польській державі. Чи пускати українця до Польщі тепер залежатиме від того як він ставиться до власної історії. Наприклад, як оцінює УПА.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-