Радник Президента не виключає перегляду Мінських угод у 2017 році

Радник Президента не виключає перегляду Мінських угод у 2017 році

Укрінформ
Україні треба бути готовою до того, що наступного року можуть бути переглянуті Мінські угоди, які нині стали для всіх "валізою без ручки".

Таку позицію радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін виклав у своїй аналітичній статті "Точка біфуркації" для "Дзеркала тижня".

"У будь-якому разі далекоглядно було б готуватися до того, що з 2017 року багато обставин політичного врегулювання конфлікту на сході України може змінитися, а, отже, ми потребуємо адекватного підготовчого етапу до цього процесу. Безумовно, нам потрібні заготовки на випадок згоди сторін переглянути (швидше - уточнити) "Мінськ-2" і вийти на новий формат домовленостей", - підкреслює він.

На думку Горбуліна, Мінські угоди, насамперед, потребують переосмислення і розуміння того, в якому вигляді вони стануть прийнятними для України. "У поточній їх редакції вони, по-перше, явно (особливо в пунктах 4, 9 і 11) ведуть до порушення територіальної цілісності та суверенітету України, що суперечить не лише національним інтересам України, а й Декларації глав держав "нормандської четвірки" від 12 лютого 2015 року", - пише експерт.

По-друге, навіть не виходячи з логіки "Мінська-2", частка його положень може бути модернізована, впевнений радник Президента. "Наприклад, нам потрібно прямо зафіксувати в оновленій угоді порядок проведення виборів і встановлення контролю над кордоном (спочатку контроль - потім вибори). Також для практичної реалізації пунктів про порядок місцевого самоврядування сторонам треба не вимагати від України переписати свою Конституцію, а обговорювати суть Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО", - пояснює він.

По-третє, радник Президента порушує питання амністії: "Абсурдні спроби "керівників" "ДНР/ЛНР" (а де-факто - Росії) витребувати повну амністію - безглузді, оскільки суперечать усій міжнародній практиці".

По-четверте, Горбулін зазначає, що "слід розглядати можливість розширення кількості учасників переговорів за рахунок США, ЄС, країн - підписантів Будапештського меморандуму". При цьому він констатує, що на даний час ні Москва, ні Париж з Берліном цього не хочуть, і "шанси на таке розширення вельми примарні". Про те, як поведуться Франція після президентських виборів і Німеччина - після парламентських наступного року, Горбулін називає "питанням неоднозначним".

Водночас у статті говориться про те, що "трансформації Мінських угод, зміна підходу до їх суті та логіки не відбудеться доти, доки всі можливості діалогу не будуть вичерпані". До таких можливостей на даний час Горбулін відносить запропоновану Президентом України "дорожню карту" Мінських угод, яка передбачає чіткі та зрозумілі терміни і відповідальних за її виконання. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-