19 жовтня: найголовніше за день

19 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Головою Укравтодору призначили екс-міністра транспорту Польщі. Тепло отримують понад 80% житлових будинків України. «Нафтогаз» вимагає від Росії $2,6 мільярда за вкрадені активи в Криму.

07.35

Битва за Мосул. Аби втримати місто «ІДІЛ» використовує хімічну зброю та «живий щит»

США вважають досить вірогідним застосування терористами "ІДІЛ" хімічних боєприпасів під час оборони Мосулу в Іраку. Про це Reuters повідомили два американські чиновники.

Як з'ясувалося, 5 жовтня США вже підтвердили наявність реагентів хімічної зброї у боєприпасах "ІДІЛ". «З огляду на попередню негідну поведінку "ІДІЛ" та її відверту зневагу до міжнародних норм та стандартів, цей випадок не дивує», - зазначив анонімний американський чиновник.

При цьому США переконані, що "ІДІЛ" не має достатніх ресурсів для виробництва потужної хімічної зброї із летальним ефектом.

Також бойовики "Ісламської держави" використовують мирних жителів у Мосулі як "живий щит" і не дають їм залишити місто.

«Укрінформ»: Це зайвий раз доводить наскільки Мосул важливий для «ІДІЛ». Це і нафта, і фортеця, і людські ресурси. Аби втриматися тут бойовики йдуть на все, тому новини про хімічну зброю та «живий щит» цілком очікувані. Американські військові кажуть, що звільнять Мосул до кінця року. Питання – якою ціною?

10.40

«Нафтогаз» судиться з Росією. Вимагає компенсація за вкрадені активи в Криму

НАК "Нафтогаз" та шість її дочірніх компаній судяться з Росією і вимагають $2,6 мільярда відшкодування за вкрадені активи в Криму. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"17 жовтня НАК "Нафтогаз України" та шість її дочірніх компаній – ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз", ПАТ "Укртрансгаз", ДК "Лікво", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртранснафта" та ДК "Газ України" – ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації та вимагають відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням Російською Федерацією активів групи в Криму. «Нафтогаз» попередньо оцінив збитки групи у 2,6 млрд доларів", - йдеться в повідомленні.

Як наголосили в прес-службі, після незаконного вторгнення в Крим та окупації півострова у 2014 році Російська Федерація застосувала масштабну та добре координовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації. У Криму "Нафтогаз" мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб Російська Федерація поважала й захищала українські активи, у тому числі й ті, що розташовані в Криму.

«Укрінформ»: Від того, який буде результат позову «Нафтогазу» залежатиме, на що зможуть розраховувати інші обкрадені в Криму українські компанії. Насамперед, у транспортній, рекреаційній та банковій сфері. Не забуваймо і про «віджаті» у нас спортивні об’єкти в Криму. Їх відсутність суттєво вплинула на підготовку українських спортсменів до Олімпіади в Ріо.

12.30

Бюджет РФ засекречують. Додаткові гроші йдуть на зброю

Федеральний бюджет РФ досяг максимальної секретності за всю пострадянську історію: закриті статті витрат збільшені відразу на 800 млрд рублів. Додаткові асигнування надійдуть у розпорядження Міністерства оборони РФ, повідомляє Новая Газета. За її даними, 800 млрд потрібні для того, щоб достроково розплатитися по кредитах оборонних підприємств, які виконували держоборонзамовлення.

Мова йде про кредити, надані військовим підприємствам під державні гарантії для виконання масштабної програми з переозброєння. Програму затвердили в 2010 році, - тоді Дмитро Медведєв запропонував за 10 років подвоїти оборонні витрати, - і загальна сума позик за неї становила 1,2 трлн рублів.

Закриті статті бюджету зазвичай пов'язані з військовими витратами. Їх основна частина, приблизно 70%, припадає на розділ «Національна оборона», зазначає видання. Але, крім цього, секретні витрати можна знайти в досить несподіваних розділах: ЖКГ, «Освіта», «Соціальна політика», «Національна економіка» і навіть «Культура». У них ховаються, наприклад, витрати на будівництво житла для силовиків, утримання військових навчальних закладів, субсидії військовим підприємствам і компенсації сім'ям загиблих військовослужбовців.

«Укрінформ»: Якщо враховувати ці статті, то реальні військові витрати РФ перевищили 4,2 трлн рублів, або 5,3% ВВП. Тобто Росія у відсотках витрачає на війну більше, ніж США (близько 3,1% ВВП). Засекреченість витрат можна пояснити не лише дефіцитом і новою засекреченою зброєю, але й тим, що бюджет РФ фінансує озброєння та кадрове утримання армій найманців на Донбасі.

13.00

Реформи на митниці. Кабмін рапортує про збільшення зборів на 8,5 млрд гривень

Сплати зборів на митниці зросли на 17% або 8,5 млрд грн. Уряд вважає абсолютно реальним досягнення збільшення показників до 20%. Про це в середу на засіданні уряду сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми створили спільно з американськими партнерами план дій щодо реформування митниці. Йдеться про перезавантаження шляхом публічного відбору людей, перезавантаження внутрішньої безпеки, про запровадження технічних засобів, що не дадуть можливість нам нести ті втрати, що були започатковані у різні часи, коли мільярди гривень (проходили - Ред.) повз бюджет. Ми маємо зростання 17% або 8,5 млрд грн сплати до бюджету», - сказав Прем’єр-міністр.

На його думку, показник зростання у 20% є абсолютно реальним. «При системних реформах ситуація буде кардинально змінена», - підкреслив Прем'єр.

«Укрінформ»: Реформування митниці було одним з пріоритетів нового уряду. Саме на кордонах країни Кабмін планував знайти додаткові кошти для бюджету. Уряду Гройсмана вже півроку і прем’єр почав звітувати про свої досягнення. По цифрам все ніби налагоджується, але до повного знищення корупційних схем ще ой як далеко.

14.00

До опалення вже підключено 82% житлових будинків. До кінця тижня тепло отримає кожен дім

Житловий сектор України уже підключений до опалення на 82%, проблемні питання лишаються по півдню країни та деяких містах на лінії розмежування. Про це на засіданні уряду сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"В цілому по Україні виходимо на рівень 82%. По місту Києву буде завершено підключення протягом доби, по інших містах – до кінця тижня", - сказав Зубко. 

Він зауважив, що проблеми з підключенням лишаються на півдні України, зокрема, у Миколаєві та Кропивницькому, а також у деяких містах на лінії розмежування.

«Укрінформ»: Тьху-тьху, але Україна ніби якісно підготувалась до опалювального сезону. Так, встигли не всюди, так, влаштовували подекуди  аврал, втім загальна тенденція наступна – ми поступово позбуваємось радянської спадщини. І не лише, змінюючи труби. Але й змінюючи своє ставлення до ощадності.

14.40

Черговий поляк на керівний посаді. Укравтодор очолив екс-міністр транспорту Славомір Новак

Уряд призначив Славоміра Новака новим керівником Державного агентства автомобільних доріг України. Про це на засіданні Уряду сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виконуючим обов’язки керівника Укравтодору пропоную призначити Славоміра Новака. Автодор потребує міжнародних знань. В Україні мають бути створені сучасні дороги, автобани. Фаховий рівень автодору має бути підвищений. Це екс-міністр інфраструктури Республіки Польща», - сказав Гройсман.

Як пише у Фейсбуці міністр інфраструктури Володимир Омелян, Новак – колишній міністр транспорту Польщі. Він очолював міністерство протягом двох років (2011-2013). Перед цим Новак очолював виборчий штаб кандидата в Президенти Польщі Комаровського, був членом Сейму (2001-2005).

"Славомір Новак має надзвичайно великий досвід як управлінський, галузевий, так і політичний. Ця людина входила до близького кола Президента Польщі Коморовського – великого друга України", - зазначає міністр.

«Укрінформ»: Пан Бальчун уже змінює українську залізницю, а пан Новак – візьметься за наші дороги. Чого від нього чекаємо? Насамперед, європейського підходу до справи, нових технологій, незалежності у прийнятті рішень та незаангажованості. До речі, в Польщі Новак фігурував в скандалі з незадекларованим годинником. З міністерства йому довелось піти, але суд він виграв.

15.20

Епідемія грипу. За останні дні в Україні застудилось понад 150 тисяч осіб

В Україні за минулий тиждень на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіло понад 156 тисяч осіб. Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я України.

"За звітний 41 тиждень (11-18 жовтня 2016 року) на грип та ГРВІ захворіли 156 559 осіб, з них 70,7% складають діти віком до 17 років. Показник захворюваності на грип та ГРВІ (сумарно) серед населення України становить 367,6 на 100 тисяч населення", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що у всіх регіонах показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічні пороги.

«Укрінформ»: На тлі таких новин дуже актуальним є повідомлення про нові вакцини від грипу. До кінця жовтня вони пройдуть контроль якості та зявляться в українських аптеках. Цього сезону нас атакуватимуть відразу три штами вірусу грипу, тому лікарі наполегливо радять не нехтувати вакцинацією. В минулому році вакцинацію пройшло лише 0,33% населення країни, натомість померло від грипу 390 чоловік.

16.30

Microsoft проти українських піратів. Відкрито 40 справ, сума позовів – 6 млн гривень

З червня 2015 по липень 2016 року українські правоохоронці виявили 45 випадків порушення інтелектуальних прав корпорації Microsoft в 10 регіонах країни. Як повідомляє ain.ua з посиланням на дані компанії, загальна сума позовів українського офісу до компаній, які використовували піратське ПЗ, склала 6 млн грн.

"За фактом порушення було відкрито 40 кримінальних справ. З них - 21 справу проти нелегального використання софта Microsoft і 19 справ, пов'язаних з продавцями і установниками піратських копій такого ПЗ", - йдеться у публікації.

Наразі українські суди розглядають 22 справи про порушення авторських прав Microsoft, 12 справ були завершені ще в минулому році, а їх фігуранти отримали штрафи за піратство.

«Укрінформ»: Піратство – друга за важливістю претензія Заходу до України після затягування реформ. Скажімо, в Україні понад 80% всього програмного забезпечення піратське. Як з цим боротися? Українські партнери Microsoft вважають, що збитки мають відшкодовувати компанії-користувачі неліцензійного ПЗ.

17.15

Справа про розстріл на Майдані. Януковича можуть допитати по відозвязку

Екс-президента України Віктора Януковича та екс-командувача внутрішніми військами Станіслава Шуляка можуть допитати по відеозв'язку в якості свідків у справі про розстріл на Майдані після рішення російського суду. Про це заявило джерело в правоохоронних органах РФ, повідомляє "РИА Новости".

"Російське відомство направило запит про проведення допиту Януковича і Шуляка по відеозв'язку в ростовський суд. Рішення про організацію процесуальних дій приймає суд, який зараз буде вирішувати питання, буде шукати всіх громадян, щодо яких направлено запит і після цього, ймовірно, буде організовувати допит, це все вирішувати суду", - сказало джерело.

«Укрінформ»: Важко сказати наскільки цінну інформацію про розстріли на Майдані може дати Янукович в режимі відеоконференції. Тим більше, що його захист ніколи не піде на те аби Януковича допитували у якості підозрюваного. Лише як свідка. А так хочеться побачити Віктора Федоровича на реальній лаві підсудних. І не лише за злочини під час Євромайдану.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-