Порошенко: Російська загроза - надовго, необхідно фінансувати свою армію

Порошенко: Російська загроза - надовго, необхідно фінансувати свою армію

Укрінформ
Військова загроза для України з боку Росії залишиться на довгу історичну перспективу. Щоб вижити, українцям потрібно фінансувати свою армію, витрачаючи на оборонні та безпекові потреби мінімум 5% ВВП.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у п’ятницю після церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею імені І. Богуна на Софійській площі у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Російська агресія, яка все ще триває, та військова загроза зі Сходу - очевидно на довгу історичну перспективу. Визначальні чинники нашої безпекової політики та військового планування, якщо ми хочемо вижити як нація, як народ, як держава – ми маємо витрачати на Збройні Сили та безпеку мінімум 5% нашого ВВП. Як це не обтяжливо, як це не важко для бюджету, для економіки  і для соціальної сфери України", - сказав він.

За словами Президента, якщо дивитися на ці витрати у масштабі світових цін на зброю і техніку, якщо порівнювати український бюджет з аналогічними видатками інших країн, "то, очевидно, що ми діємо в умовах обмеженого і дуже скромного фінансового рахунку".

"Наведу лише один приклад. Нині на слуху суперечка між двома європейськими країнами щодо контракту на поставку гелікоптерів. Так от, вартість 50 вертольотів – понад 3 млрд євро. Нам, по-хорошому,  потрібно десятки таких, якщо не сотні. Але весь наш річний воєнний бюджет не дотягує навіть до 60% цієї суми. Наступного року він становить 64 млрд грн", - повідомив він.

Порошенко наголосив, що в таких умовах Україна використовує свій оборонний бюджет "максимально ефективно, і день за днем ми змінюємо обороноздатність країни".

"Поточного року ЗСУ отримали лише 2 тис. одиниць озброєння та військової техніки. Перед науковцями, конструкторами, керівниками оборонних підприємств поставлено надважливе завдання з розробки та виробництва нового ракетного озброєння, комплексів крилатих ракет, нових зразків артилерійських систем, високоточних боєприпасів, безпілотних ударних апаратів, засобів космічної розвідки, РЕБ..." - заявив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-