Пугачов сучасного розливу

Пугачов сучасного розливу

Аналітика
Укрінформ
Факти біографії Олександра Пугачова, які, можливо, піднімуть завісу над жорстоким злочином

Сьогодні, 26 вересня у Дніпрі відбулося прощання з інспекторами патрульної поліції Артемом Кутушевим та Ольгою Макаренко, які загинули від куль екс-торнадівця, 33-річного Олександра Пугачова. 

Трагедія сталася зранку 25 вересня у районі автовокзалу Дніпра. Один правоохоронець загинув на місці. Дівчина-патрульна, яку було поранено під час нападу, згодом померла в лікарні. 

Сам убивця, прихопивши чужий паспорт і сподіваючись, що його не впізнають, пізніше приповз до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова, де був прооперований. 

Увечері поліція затримала Пугачова в медустанові, де він наразі перебуває під посиленою вартою. 

Як сталося, що порушник правил дорожнього руху холоднокровно розстріляв двох людей, у тому числі - жінку?  Зараз це питання обговорюють правоохоронці, політологи, бійці АТО, волонтери, громадські активісти. 

Укрінформ зібрав факти біографії Олександра Пугачова, які, можливо, піднімуть завісу над цим злочином. 

Як стверджує заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, Пугачов - це «колишній член роти "Торнадо" за позивним "Гаммі", права рука Оніщенка», командира «Торнадо», якого зараз судять у Оболонському райсуді Києва. 

Олександр Пугачов - уродженець Тамбовської області Росії, проте має громадянство України і зареєстрований на Донеччині за адресою: місто Торез, вулиця Шахтарська, 16.

До початку АТО працював у похоронному бюро, на місцевій харчосмакової фабриці, пробував себе у приватному бізнесі - був підприємцем. Методи ведення бізнесу інколи виходили за межі дозволеного. У 2010, 2012 і в 2013 роках до органів МВС від громадян надходили численні скарги, в яких Пугачова звинувачували в шахрайстві (не заплатив гроші за велику партію доставленого товару) і самовільному захопленні земельних ділянок у Торезі. 

Зрештою, він навіть отримав судимість за статтею 307 КК України за виробництво, виготовлення, придбання, зберігання і збут наркотичних речовин.

Після захоплення терористами частини Донбасу Пугачов виїхав на територію, підпорядковану українській владі. Така бурхлива біографія не завадила йому потрапити на службу до добровольчого батальйону «Шахтарськ» патрульної служби міліції особливого призначення, створеного у структурі ГУ МВС України в Дніпропетровській області. Про перебування Пугачова в «Шахтарську» свідчить світлина з ним від 14 липня 2014 року на сторінці в Facebook заступника голови Дніпропетровської ОДА Бориса Філатова. 

"Тільки що спільно з Антоном Геращенком і Юрієм Березою взяли участь в урочистій присязі славного батальйону "Шахтарськ" біля Дніпропетровської ОДА. Хлопці з Донецька і Луганська повертаються до себе додому. Зі зброєю в руках. І у нечисті, яка топтала славну землю Донбасу і Луганщини, буде горіти земля під ногами. Олег Ляшко, спасибі за допомогу батальйону", - написав Філатов. І додав, що «керівник батальйону Руслан Онищенко - уродженець Донецька. У Торезі і Сніжному знаходився його бізнес, пов'язаний з вугільною промисловістю. Через події на Сході України змушений був покинути рідну домівку і переїхати до Дніпропетровської області». 

І хоча з самої сторінки Філатова фото й пост видалені, свого часу їх передрукував сайт телеканалу 112.ua, де їх і тепер можна побачити

Як відомо, добробат «Шахтарськ», створений у червні 2014 року, проіснував до 17 жовтня 2014року й був розформований за мародерство. 

Далі доля привела Пугачова в роту патрульної служби «Торнадо» ГУ МВС України в Луганській області. 

Як стверджують ЗМІ, і ці факти наразі розглядаються в суді: влітку 2014 року Руслан Онищенко («Абальмаз»), Олександр Пугачов («Гаммі»), Віталій Дякон («Товстий»), Денис Тукмачов («Ден») і Денис Зеленків («Турист») у під'їзді будинку в Маріуполі молотками вбили Ігоря Каліуша з Тореза. Причиною вбивства стала помста за те, що в 2008 році Каліуш звернувся до правоохоронних органів із заявою про розбійний напад на нього банди Онищенка. 

Пізніше, під час проходження міліцейської служби, Пугачов разом із Онищенком та іншими «торнадівцями» у підвалі школи №32 в смт Привілля катували та гвалтували незаконно затриманого Сергія Юрченка, якого убили й вивезли на автомобілі з території школи наприкінці березня 2015 року. Тіло Юрченка досі не знайдено. 

Після цього Олександр Пугачов був оголошений поліцією в розшук. В орієнтуванні було зазначено, що розшукується він «через переховування від органів прокуратури». Пугачову інкримінували незаконне позбавлення волі або викрадення людини, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом та створення злочинної організації. 

Тепер до цього, ймовірно, додасться звинувачення у подвійному вбивстві. Якщо, звісно, його знов не виведуть з-під удару. 

Коментуючи цю справу, заступник генерального прокурора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос підкреслив: «Вимушений сказати лише одне. Поліцейські, всі громадяни мають знати і пам'ятати - саме таких покидьків, як "торнадівець" Пугачов "Гаммі", активно захищав і захищає нардеп Семен Семенченко (він же Грішин)!». 

Ольга Коростельова. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-